ceylin-bastan-kitap-onerileri-(-7-yas-)-cocuklardan-kitap-onerileri

Ceylin Baş'tan Kitap Önerileri ( 7 yaş )

Merhaba !

Geçenlerde sosyal medya hesaplarımdan bir ilan vererek sitede sevdiği kitapları paylaşmak isteyen "minik kitap kurtları" aradığımı belirtmiştim. Bu ilana ilk cevap veren Adapazarı´ndan sevgili Ayşe hanım ve gerçek bir kitap kurdu olan 7 yaşındaki kızı Ceylin oldu.

Bence harika önerilerde bulundular, umarım siz de seversiniz :)

Önce annesinin anlatımıyla Ceylin´i tanıyalım :

Ceylin şu an 7 yaşında ve artık bir 3. sınıf öğrencisi ( okula erken başladı öğretmenlerimizin teşvikiyle). Bebekliğinden beri ona en doğru kitapları almak ve okumak için ve okumayı sökme sürecine kadar doğru kütüphaneyi oluşturmak için biraz çaba harcadık. Sonuç mükemmel oldu..

Gözlerine bakıp bu çocuk tam bir kitap kurdu diyen yazarlara bile denk gelecek kadar, tüm sınıfımıza örnek olacak kadar, gittiği sanat kursunda adına bir kütüphane kurdurma yoluna girecek kadar güzel kitap okuyor. En büyük ilgi alanı resim ve sanat tarihi.. Büyüyünce ressam olmak istiyor. Leonardo da Vinci, Claude Monet ve Frida Kahlo´ ya ayrıca hayran. Sanat tarihi okumayı, dinozorları, bilimsel eğlenceli kitapları ve kamp yapmayı çok seviyor.

Sanat tarihine yaşından dolayı bizi şaşırtan bir ilgisi var. En sevdiği yirmi kitabın yanı sıra bir tane de fazladan kitap koydu. O da bizim okuma bayramı hediyesi olarak ona yazdığımız, çok sevdiğimiz bir arkadaşımızın resimlendirdiği kitabımız Ceylin ve Su Samuru. Kitabımızın konusu Ceylin´ in babasının o doğduğunda gördüğü bir rüya aslında. Değerli sınıf öğretmenimizin de yazım denetimi desteğiyle kızımıza bir sürpriz yaptık.






Ceylin´in En Sevdiği ve Sizlere Önerdiği Kitaplar : ( Renkli kitap isimlerine tıklayarak kitapların KitapkurduAnne ´de yer alan detaylı tanıtımlarına da ulaşabilirsiniz)

Bu arada Ceylin kitapları seçerken epey zorlanmış :)



1.Leonardo ve Uçan Çocuk / Pearson Yayınevi




Birinci kitabımız Leonardo ve Uçan Çocuk.. Ceylin´in sanata ve sanat tarihine ilgisini fark ettiğimizde ona çok güzel kitaplar almak istedim. şimdilerde çok genişlettiğimiz sanat kitaplarımızdan ilki oldu bu kitap ve yazımı ile illüstrasyonlarını da çok beğenince tüm seriyi aldık, seri beş ünlü ressamın hayatından küçük birer kesiti hikayeleştiriyor ve çocuklara bu ressamların resim sanatına yaklaşımlarıyla ilgili ipuçları veriyor. Ressam olmak isteyen bir çocuk için çok anlaşılır ve güzel kitaplar.

Ben size küçük bir anımızı yazmak istiyorum: Ben bir çocuk fizyoterapistiyim ve Ceylin hastaneye yanıma sık sık gelir. Bir gün bir hastamla seans sonrası resim yaptılar birlikte, hastam ellerinde koordinasyon kaybı nedeniyle biraz karışık bir resim yaptı ve Ceylin´in resmine bakıp ´benimki çok karışık oldu. Ceylin´in ki çok güzel ´ dedi.

Ceylin´in ona cevabı şu oldu: ´Sakın üzülme Picasso da karışık resimler yapardı.´ Kızımın bakış açısını ve bana ve hastamın velisine verdiği hayat dersini hiç unutamıyorum ama bir de ressamların kullandıkları akımlara dair de bilgi sahibi olması beni ayrıca mutlu etti.




Ceylin´in kendi ifadeleri: bu kitabı ve tüm serisini çok seviyorum. Leonardo da Vinci benim için hem ressam, hem bilim adamı, hem heykeltıraş, hem de mucit. ben de büyüyünce ressam olmak istiyorum. benim tanıdığım ilk ünlü ressam Leonardo. en çok Mona Lisa tablosunu seviyorum. Mona Lisa´yı kim çaldı kitabını da çok seviyorum.


2.Azıcık Korkutan Masallar /YKY ( Bu kitabı ben de henüz okumadım demek ki hemen alıp okumalıyım, KKA)






İkinci kitabımız "Azıcık Korkutan Masallar"..benim bu kitabı tercih sebebim yaş olarak büyüdüğünden bazı korku unsurlarını doğru şekilde tanıması idi. Biz Ceylin´e doğduğu ilk andan itibaren korku, yalan gibi kelimeleri pek kullanmadık, ancak büyüdükçe arkadaşlar da bir etken oluyor ve bazı kavramları doğru şekilde öğrenmesi önemli hale geliyor. Yanlış bir animasyon filmi ya da arkadaşının anlattığı mantık dışı bir olayı anlamlandıramayıp korkmasını çok istemedik.

Ceylin´in ifadeleri: bu kitapta bir sürü hikaye var. Bu yüzden kitap ayracı kullanarak okuyorum. Biraz korkutucu ve biraz da komik.




3. Benek Tozu ve Diğer Müthiş Sırlar /Can Çocuk Yayınları



Üçüncü kitabımız Benek Tozu ve diğer Müthiş Sırlar.. Ceylin´e Charlie´nin Çikolata Fabrikası filmini izlettikten sonra çok sevince kitaplarını aldık. En son BFG filmini de çok sevdi.. Biz de ona Roald Dahl´ı tanıtmak isteyince bu güzel kitaba ulaştık.. Kitap Willy Wonka´nın çikolata tarifleri gibi inanılmaz eğlenceli sırlar içerdiğinden Ceylin çok ama çok sevdi..
Ceylin´in ifadeleri: ben Charlinin Çikolata fabrikası filmini bir de BFG filmini çok sevdim. Annem de bana ´bu hikayeleri yazan yazarı da tanımak ister misin?´ Dedi ve bu kitabı aldık. Ben de teyzemle çikolata tariflerini yaptım. Çok eğlendim.


4. Herkes Özgür Doğar/ Mandolin Yayıncılık



Dördüncü kitabımız Herkes Özgür Doğar.. Büyüdüğünde bizim yaşadığımız toplumsal handikapları yaşamasın, özgürlüğün ne anlama geldiğini bilsin ve bu bilgiye sonuna kadar sahip çıksın istedik.Bulduğumuz tüm özgürlük hikayelerini aldık. Kimseler dolduramadan tertemiz dimağını, çekirdek anılarını biz doldurmak istedik.

Ceylin´in ifadeleri: Herkes özgür doğar kitabının en çok resimlerini seviyorum. Annemle babam diyor ki :Sana haksızlık yaptığımızı hissedersen buna karşı çıkmalısın. Bu yüzden de bu kitabı hep oku.



5. Çocuk Olmaya Hakkım Var / Yky



Beşinci kitabımız Çocuk Olmaya Hakkım Var.Bir önceki kitapla neredeyse aynı sebepler.. Biz Ceylin´e dünyadaki tüm çocukların onunla aynı fırsatları paylaşamadığını ancak bu fırsatları bir ayrıcalık olarak görmemesi gerektiğini, tüm çocuklarım bu temel ihtiyaçları hak ettiğini hep anlatırız. Tam aradığımız kitap, ellerimizle yazsak bu kadar olurdu.

Ceylinin ifadeleri: Ben bu kitabın da resimlerini çok seviyorum. Dünyadaki tüm çocukların mutlu olmasını istiyorum.


6.Çocuklar Dünyayı Geri İstiyor / Kuraldışı Yayıncılık ( Yakında siteye ekleneceklerden, KKA)




Altıncı kitabımız Çocuklar Dünyayı Geri İstiyor.. Bu kitaba bayılıyoruz. Ekolojiye, kilit türlere, çevrecilik bilincine aşina olması için birçok kitap aldık. İllüstrasyonlarını çocuklar pek sevmiyor ama kitabın hikayesi çok güzel.

Ceylin´in ifadeleri: Çocuklar oyun oynarken hep dünyayı sen tut biraz da sen tut diyormuş. Sonra biz oynarken yetişkinler tutabilir diye onlara vermişler. Yetişkinler yüzünden dünya hasta olmuş.


7. Su Samurları Olmasaydı Ne Olurdu?( Bu kitabı ben de henüz okumadım demek ki hemen alıp okumalıyım, KKA)





Yedinci kitabımız Su Samurları Olmasaydı Ne Olurdu.. Ceylin bir gün okuldan geldiğinde bana kilit yürlerden bahsetti. Doğadaki hiçbir hayanın neslinin tükenmemesi lazım. Ama bazı hayvanlar var ki onlar çok daha önemli. Çünkü nesilleri tükendiğinde ekolojik yaşam tehlikeye giriyor. Ben kilit tür bilgisine sahip değildim, kızımdan öğrenince araştırıp bu kitap ve serisini buldum. Ceylin çok sevdi. Ayrıca su samurlarını çok sevdiği için bu kitabı özel tutuyor.

Ceylin´in ifadeleri: Su samurları yok olursa tüm hayvanlar zamanla yok olur. O yüzden onları korumalıyız.


8.Bugün Bir Kova Doldurdun mu? / Butik Yayıncılık



Sekizinci kitabımız Bugün Bir Kova Doldurdun mu? Bu kitap üç yaşından kalma. Anaokuluna ilk adımı attığında akran zorbalığına dair direk iletişim kurmamak adına bu kitabı bulmuştum. Tüm yetişkinlerin de okumasını tavsiye ediyoruz ayrıca.

Ceylinin ifadeleri: Kimse birbirinin kovasını dökmesin diye çok dikkatli olmalıyız.


9.Masal Battaniyesi / Nesin Yayınevi



Dokuzuncu kitabımız Masal Battaniyesi.. Hala okurken beni ağlatan kitap. Ceylin´i duygusal anlamda benim kadar etkilemiyor. Ama kitabın hikayesine bayılıyor. Bu da okuma yazma öğrenmeden edinilmiş kitaplardan.

Ceylinin ifadeleri: Bu kitabın resimlerini çok seviyorum.


10. Sakız Sardunya / Doğan Egmont



Onuncu kitabımız Sakız Sardunya. Sınıf arkadaşının talebi nedeniyle kendisi almak istedi bu kitabı. Yanı sıra bir de günlüğünü aldık ve günlüğünü daha çok sevdi.

Ceylin´in ifadeleri: Bir sürü çiçek ismi var.Sakız Sardunya ismini sevmeyen bir kız.


11. Kelebeğini Arayan Ayşe / Redhouse Kidz




On birinci kitabımız Kelebeğini Arayan Ayşe. Bu kitabın serisi mevcuttu ama bir tek bu kitap yoktu. Ceylin okuluna gelen bir kitap fuarından almış. Kitabın ismi benim adım olduğu için tercih etmiş. Coğrafi bölgeleri, ülkeleri tanıtan çok güzel illüstrasyonları var.

Ceylinin ifadeleri: Bu kitap benim kendi paramla aldığım ilk kitap. En çok sevme nedenim annemin adı olması.


12. Sevgi Canavarı / 1001 Çiçek Kitaplar ( Sevgi Canavarı serisinin sitede eksik olduğunu Ceylin sayesinde fark ettim, KKA)


On ikinci kitabımız Sevgi Canavarı. Ceylin´in tercih ederek aldığı kitaplardan birisi. Çok eğlenceli buluyor.

Ceylinin ifadeleri : Benim en komik kitabım


13. Sevgi Canavarı Son Çikolata( Sevgi Canavarı serisinin sitede eksik olduğunu Ceylin sayesinde fark ettim, KKA)




On üçüncü kitabımız Sevgi Canavarı Son Çikolata. Yine Ceylin´ in tercihlerinden. Benim için ise en sevdiğin şeyi paylaşabilmenin en eğlenceli anlatımlarından olduğu için önemli.

Ceylinin ifadeleri: Ben kahveli çikolata olduğunu bilmiyordum. Bu kitabımdan öğrendim.


14. Dikkat ! Bu Kütüphanede Ejderha Var / Pearson Yayıncılık


On dördüncü kitabımız Dikkat! Bu Kütüphanede Ejderha Var.. Ceylinin ejderhalara, Çin kültürüne bir de dinazorlara inanılmaz bir ilgisi var. Haliyle içinde kütüphane ve ejderha geçen bir kitabı kaçıramazdı. Kendi tercih ettiği kitaplardan.

Ceylinin ifadeleri: Ben ejderhaları çok sevdiğim için bu kitabı aldım.


15. Köpekler Bale Yapmaz / Pearson Yayıncılık





On beşinci kitabımız Köpekler Bale Yapmaz.. Okuma yazma bilmediğimiz günlerden kalma ama 1512. okumada bile ilk günün heyecanı :) Ceylin gördüğü tüm kedi ve köpekleri delice sever, asla korkmaz sokak köpeklerine bile sarılır. Haliyle neredeyse en sevdiği kitap diyebilirim.

Ceylin´in ifadeleri: Ben bu kitabımı çok seviyorum. Her gece uykudan önce bu kitabımı okumayı çok severim.


16. Bay Morris Lessmore´un Uçan Kitapları / Pearson Yayıncılık




On altıncı kitabımız Bay Morris Lessmore´un Uçan Kitapları. Bu da benim favori ötesi favori kitabım. Kısa filmi ile birlikte keşfettiğim bu muhteşem kitabı çocukları okumayı sevmeyen tüm arkadaşlarıma, tüm annelere tavsiye ediyorum. Bana çok eskiden izlediğim Pleasentville filmini hatırlatıyor. Kitapların dünyamızı renklendirdiğini en güzel illüstrasyonlarla anlatmış kitap. Ceylin de çok sevmiş olacak ki portfolyo sunumunda kitap canlandırma görevinde bu kitabı tercih etti.

Ceylin´in ifadeleri: Ben bu kitabımı da filmini de çok seviyorum. Her okuduğumda sonra da filmini izliyorum.


17. Kütüphanedeki Aslan / Tudem Yayıncılık



Onyedinci kitabımız Kütüphanedeki Aslan.. Bu kitabımızı sizin ´her çocuğun kütüphanesinde bulunması gereken kitap´ başlığıyla paylaştığınızda almıştık. Tabiki de çok sevdik. Sürekli çoğul ifade kullanıyorum çünkü ifade etmek isterim ki; biz eşimle Ceyline verdiğimiz kitap siparişleri gelince o uyuduktan sonra açarız kolimizi. Yoksa hepsini aynı gün okumak istiyor ;) ve oturup beraberce okuruz, resimlerine bakarız. Yanlış tercih olduğunu düşünürsek hiç göstermeyiz Ceylin´e. Nadir de olsa teotik kavram ya da çizimler, olumsuz ya da yanlış içerikler denk gelebiliyor. O nedenle çoğul ifade ediyorum hep. Bu arada Ceylinin en sevdiği hayvanlar arasında aslan da var.yani galiba tüm hayvanlar en sevdiği hayvan :)

Ceylin´in ifadeleri: Ben aslanları çok seviyorum. Kütüphanemi de çok seviyorum. Bu kitabımı da çok seviyorum.


18. Mamut Yıkama Rehberi / Pearson Yayıncılık


Onsekizinci kitabımız Mamut Yıkama Rehberi.. Bazen sadece eğlenmek gerekir. Mesajlar, dersler olmadan.. Okuma yazma maceramızdan önceki kitaplardan.. Ve eğleniyor.

Ceylin´in ifadeleri: En eğlenceli kitabım.


19. Gergedanlar Krep Yemez / Pearson Yayıncılık



Ondokuzuncu kitabımız Gergedanlar Krep Yemez .

İlk kitaplarımızdan.. Ceylin´in hala okumaya doyamadıklarından. Bir de krep olmazsa olmaz gıdasıdır ..

Ceylin´in ifadeleri: Ben krepleri bir de hayvanları çok seviyorum.


20. Frida Kahlo / Nota Bene Yayıncılık


Yirminci kitabımız Frida Kahlo. Antiprenses serisinin sanırım ilk kitabı. Şahsi olarak benim Frida ya hayranlığım vardır. Hayatına, resimlerine, ülkesine, sosyal düşünce yapısına, kadın kimliğinin idolü oluşuna hayranım. Ceylin´e de bu sevgiyi aşılamak istedim. Kaçıramazdık bu kitabı.

Ceylin´in ifadeleri: Ben ressam olmak istiyorum. Dünyadaki en ünlü kadın ressam Frida Kahlo. Anti prenses olduğu için kabarık prenses elbiseleri giymiyordu. Annem onu çok sever. Ben de ressam Ceylin Baş olacağım. Sergi açacağım.




Başladık bitirmek gerek diyerek yirmi kitap tavsiyemizi yaptık. Kitaplarımızı tercih etmekte çok zorlandı Ceylin. Her birini ayrı ayrı çok seviyor. Çok bilimsel yaklaşımlarımız olamadı ama paylaşmayı, özgürlüğü, haklarımızı, mutluluğu, arkadaşlığı, sosyal hayatı, sanatı öğretmek oldu kaygımız. Bazen de sadece eğlenmek..

Tavsiyelerinizden çok feyz aldığımız için, ayrıca tüm dostlarımıza tavsiye ettiğimiz blogunuz için, bize ayrıca katlandığınız için çok teşekkürler. Sonsuz sevgiler saygılar..


Sevgili Ayşe Hanım ve canım Ceylin, sizlere ne kadar teşekkür etsem az, bana bir kez daha iyi ki bu siteyi açmışım, iyi ki çocuk kitaplarına gönül vermişim dedirttiniz. Ceylin gibi çocuklar yetişirse hala umut var demektir.

Ceylin´cim umarım hep böyle şevkle, hevesle okumaya, okuduklarını paylaşmaya, resim yapmaya devam eder ve hayallerine kavuşursun, çok teşekkür ederim güzel kitaplarını okuyucularımızla paylaştığın için...



KitapkurduAnne