cocuklar-ve-dunyamiz-cocuk-egitimi

Çocuklar ve Dünyamız

Merhaba,

Bir süre önce sosyal medya hesaplarımdan Masal´la kullandığımız dünyamızla ilgili atlaslar ve yapbozların fotoğrafını paylaşmış ve blog´da detaylıca yazacağımı söylemiştim. Nihayet bugün toparlamayı başardım, umarım işinize yarar. Özellikle benimki gibi coğrafya meraklısı bir kızınız varsa çok keyifli vakit geçirebilirsiniz.


1. Bizim Dünyamız / İlk Resimli Atlasım, National Geographic



Yayın evi : Beta Kids ( Beta Çocuk yayınevi)

Bu atlas sanırım elimizdekiler içinde en basit anlatımlı olanı, bu sebeple 4 yaşından itibaren kullanılabilir. Ciltli ve büyükçe sayfaları ile kullanımı rahat, çok kalın değil.

İçindekileri kısaca özetlemek gerekirse :

* 3 Dünya Haritası

* 7 Kıta Haritası

* A.B.D Haritası

* Kanada Haritası

*75 Tam Renkli Görsel

*Harita Bulmacaları

*Sözlük

2. Çocuklar İçin Resimli Atlas

Yayın Evi : İş Bankası Kültür Yayınları


Bu atlas National Georaphics´den bir kademe daha detaylı dolayısı ile 5 yaştan sonrası için uygun buluyorum. Sadece ülkeleri değil, ülkelerle ilgili öne çıkan yapıları, bayraklarını, önemli objeleri de anlattığı için bir hayli ilgi çekici. Bu atlasın en beğendiğim yani çizimleri ve sıkmadan, eğlenceli ve renkli anlatımı.


3. Çocuklar İçin Dünya Atlası

Yayın Evi : 1001 Çiçek Yayıncılık


Bu atlas en son aldıklarımızdan bir tanesi, diğerlerine nazaran çok daha ayrıntılı anlatımlı. İçerisinde 50´den fazla harita var. İçinde harita yapımı ve okumasına ilişkin bilgiler, haritalar dışında haritaya ait bölgede yer alan hayvanlara, yapılara, yeryüzü şekillerine ait çizimler var. Masal bu Atlas´ta en çok tüm ülkeler için ayrı ayrı verilen kimlik kartlarından hoşlandı. 120 Sayfa ve bence 6 Yaş üzeri için daha uygun.


4. Dünya Atlası / National Geographic Kids

Yayın Evi : Beta Çocuk Yayınları / Beta Kids

Bu atlasın ne farkı var derseniz, daha çok görsel, daha çok bilgi ve daha farklı konulara yer vermesi derim. Yani salt haritalardan oluşmuyor, gezegenimizin uzaydan görünüşünden tutun, iklim değişikliklerine kadar pek çok bilgi mevcut. Arka kısmındaki dizinden aradığınız bilginin sayfasına da rahatça ulaşabiliyorsunuz. Gene 6 Yaş üzeri için daha uygun olduğunu düşünüyorum.




5. Çıkartmalı Dünya Atlası

Yayın Evi : 1001 Çiçek Kitaplar


1001 Çiçek Yayınları´ndan çıkan "Çıkartmalı Dünya Atlası" çıkartmalarla dünyanın farklı ülkelerindeki önemli sembollerini, şehirleri, ülkeleri ve kıtaları eğlenceli bir şekilde öğreten bir etkinlik kitabı.


6. 3 Boyutlu Resimli Dünya Atlası

Yayın Evi : İş Bankası Kültür Yayınları


Bizim zamanımızda Atlas´lar bu kadar renkli, keyifli ve eğlenceli değildi ! İş Bankası Kültür Yayınları´nın "3 Boyutlu Resimli Dünya Atlası " kitabını kendim için mi yoksa Masal için mi aldım tartışılır, fakat birlikte çok keyifli vakit geçirdiğimiz doğrudur.Açılan pencereler, üç boyutlu sayfalar, rengarenk resimler, ülkelere özel ürünlerden önemli yapılarına kadar çok faydalı bilgiler içeriyor. Zamane atlasları şehirlerin, ülkelerin yerlerini öğrenmekten çok daha fazlasını veriyor günümüzde ve bu kitap bunun çok güzel bir örneği.Şu anda kitaptaki tüm detaylara girmiyoruz biz çünkü aslen 6-7 yaş üzerine uygun kitap, biz daha çok hangi ülke nerede onları bulmaya çalışıp seyahat planları yapmakla yetiniyoruz :) Çocuğunuz ilkokula başladı ise bence bu kitaptan muhakkak edinin...


7.Gizli Dünya Atlası

Yayın Evi : Bahçeşehir Yayınları


Kapakçıklı kitapları çocuklar seviyorlar, bu atlasın en önemli özelliği de kalın karton sayfalı ve kapakçıklı oluşu bence. Toplam 14 sayfalı ama her sayfada epeyce bilgi ve kapakçık mevcut. Meraklı bir çocuğunuz varsa 5 yaşında da ilgisini çekmeyi başarabilir ama genel olarak 6 yaş ve üzeri için daha uygun buluyorum

8. Eğlenceli Çıkartmalarıyla Resimli Dünya Atlası

Yayın Evi : İş Bankası Kültür Yayınları

Bu kitap aslında isimden de anlayacağınız gibi daha çok bir çıkartmalı etkinlik kitabı, içinde 350den fazla çıkartma var ve bu çıkartmalarla haritaları tamamlıyor çocuklar. Bir hayli detaylı olduğu için gene 6 yaş üzeri için öneriyorum.


İngilizce Atlas Önerilerim

Bazen Türkçe´deki yayınlar yetmediğinde ya da ben veya Masal kitapçıda çok beğenip dayanamadığımızda İngilizce Atlas´lar da alıyoruz, işte bunlardan bazıları :

1.Usborne Children´s Picture Atlas


Bu atlasın en önemli özelliği haritalara boğmaktan çok hikaye anlatır gibi konuları anlatması, arada oyunlar oynatması ve çok güzel çizimleri. 5-6 Yaş ve üzeri için ideal


2.Look İnside Our World

Yayın Evi : Usborne

Bu kitabın en önemli özelliği ise kapakçıklı sayfaları ve gene bir atlastan öte dünyamızla ilgili bilgilendirici sayfaları


3. Totally Amazing Atlas Of The World

Yayın Evi : Carlton Books


Bu Atlas´ın ne özelliği var derseniz içinden çıkan üç boyutlu harita derim, Masal en çok bu harita ile vakit geçirmeyi seviyor :)


4. My Very First World Book

Yayın Evi : Usborne


Bu kitabı özellikle en miniklere öneriyorum, 4 yaş civarı için dünyamız ile ilgili ilk bilgileri alabilecekleri, 12 sayfalık güzel bir kaynak.


Dünyamız ile İlgili Yapbozlarımız :

World Map / Dünya Haritası Yapbozu - Marka : Orchard

Masal 4,5 Yaşındayken almıştım sanırım ve hala arada yapıyoruz, içinden dev bir poster de çıkıyor duvara asabileceğiniz. 150 Parçalık bir yapboz



Mıknatıslı Dünya Haritası Yapbozu / Marka : Janod

Bu ürün ile ilgili geçen sene detaylıca bir blog yazısı yazmıştım, bana kalırsa Masal için yaptığım en akıllıca alışverişlerden biri oldu, duvarına asılıp saklanabiliyor olması da bence en önemli özelliği.


Masal İlkokula başladığında ise her Türk genci gibi masasında bir yerküresi olsun deyince, Masal aşağıdaki ışıklı küreyi seçti, internete ışıklı yerküre yazarsanız zaten pek çok seçenek çıkıyor karşınıza :)