cocuklara-zaman-ve-saat-ve-kavramlarini-ogretmek-cocuk-egitimi

Çocuklara Zaman ve Saat ve Kavramlarını Öğretmek

Merhaba !

Masal bir ay içinde 5 yaşında olacak, her ne kadar gün, ay, yıl kavramlarını bilse de özellikle saat ve dakikada problem yaşıyoruz." Masalcım yatmana 15 dakika kaldı " dediğimde bazen "ooo ne güzel çok zamanım var", bazen ise "annneeeee o kadar az mı ?" cevabıyla karşılaşıyorum. Dolayısı ile iş başa düştü, şu saat ve zaman kavramlarının bir üzerinden geçelim istedim.

Bu konuda beğendiğim iki kitap ve iki eğitici oyundan bahsetmek istiyorum :

Mikado Çocuktan "Saat ve Zaman" Kitabı beğendiğim bir seri olanNeden Niçin Nasıl serisinden bir kitap, içi pencereli ve birçok sayfada kullanılabilen bir saati var. Sadece saat değil, genel olarak zaman kavramına değinen bir kitap. Öncelikle neden her şey zamanın etrafında döner sorusu ile başlıyor, ardından Neden Gece Gündüz var? Neden Yaz ve Kış var? Ay Nedir ? ve Eskiden de Saat Var mıydı ? ile devam ediyor. Ardından can alıcı konumuz Saat Nasıl Okunur? geliyor. Bir kere pencereli bir kitap olması, kitabı hem eğlenceli kılıyor hem de ilgiyi ayakta tutuyor, kitapta akrep ve yelkovanı oynatabildiğiniz bir de saat mevcut.




İkinci kitabımız ABC Yayınlarından Magnetic Play and Learn serisinden "Zaman" kitabı. Kitabın üst kısmında magnet şeklinde farklı zamanları gösteren saatler mevcut. Bu saatleri uygun sayfasını bulup oraya yerleştirmek gerekiyor. Saat 8 şimdi dişlerini fırçalama vakti sayfasına saatin 8 olduğu magneti bulup çocuğun yerleştirmesi gerekli.



Bu konuda sevdiğimiz iki tane oyun var, bazen oyunlar kitaplardan daha ilgi çekici olabiliyor :) İlki Orchard Toysdan "Tell the Time" Lotto, 2-4 oyuncu ile oynanabiliyor, oyun kartlarını oyunculara paylaştırıyorsunuz, bu kartlarla eşleşecek küçük kartları da ortaya dizip sırayla çekiyorsunuz, tombala ( lotto) mantığında oynanan bir oyun. Çekilen karttaki saat yüksek sesle okunuyor ve kimde varsa o alıp kartına yerleştiriyor.Kartların üzerinde saat hem analog hem de dijital olarak gösteriliyor. Masal Tombala oyununu çok sevdiği için bu tür oyunlardan çok hoşlanıyor. Bunun dışında kartlarla bağımsız olarak günün nasıl geçtiğine dair bir hikaye anlatıp sıralama yapabilirsiniz, saat kaçta neler yapılabildiği üzerine sohbet edebilirsiniz. Dolayısı ile oyun 5 yaş üzeri için olsa da 4 yaş üzerine de faydalanmaya başlayabilirsiniz. Oyun İngilizcedir fakat siz Türkçesini söyleyerek de oynatabilirsiniz ama ben İngilizce kelime öğretmek için de faydalanıyorum.




Son oyunumuz ise "Zingo Time Telling" aslına bakarsanız Tell the Time Lotto ile mantık olarak tamamen benziyorlar, burda saat ve dakika yazılı plastik plaklar var ve bunları yerleştirdiğiniz bir düzenek. Sıra ile her oyuncu kendine denk gelen saat ve dakika önündeki kartta mevcutsa alıyor, değilse sıra bir sonraki oyuncuya geçiyor. Mantık gene tombala mantığı. Kartların bir tarafı daha kolay çünkü saatler rakamla yazıyor, bu kolay gelmeye başladıktan sonra kırmızı tarafa geçebilirsiniz, burada sadece saat görüntüsü olduğu için çocuğun saati okuması dolayısı ile ihtiyacı olan saat ve dakikayı belirleyip ona göre oyunu takip etmesi gerekiyor. Gene hem dijital hem analog saat öğretmek için uygun.



Benim gibi bir çok annenin zamansızlıktan yakındığını sanıyorum, bazen sizin de benim gibi zamanı durdurmak istediğiniz oluyor mu?


KitapkurduAnne