ekin-kucuk-oneriyor---8_5-yas-cocuklardan-kitap-onerileri

Ekin Küçük Öneriyor - 8,5 Yaş

Sevgili Ekin Küçük, Berna Küçük ün kızı ve 8,5 yaşında, tam bir kitap kurdu. O kadar iyi bir kitap zevkine sahip ki önerilerinden tüm çocuklar faydalansın istedim. Kitapların bazılarını site içinde önerilerde de bulacaksınız, bir kısmı ise benim de Ekin in önerisi ile hemen edinip biran evvel siteye ekleyeceğim kitaplar..

Ekinve Berna ya vakit ayırıp bu çok yararlı yazıyı hazırladıkları için çoook teşekkürler :)


Ekin Küçük 8,5 yaşında. 4 yaşından beri aynı kurumda müzik eğitimi almaya devam ediyor. Üç yıldır recorder (barok flüt) çalıyor. Birkaç aydır Türkiye’de yan flüt denilen ama dünyada adı “flüt” olan enstrümanı çalmaya başladı. Eli kalem tutabildiği andan itibaren sürekli resim yapıyor. Tıpkı müzik gibi resim de onun hayatının önemli bir parçası. Doğduğu günden itibaren onunla sürekli konuşan ve ona kitaplar okuyan ebeveynleri olduğu için “doğuştan kitap kurdu” diyebiliriz kendisine. Özetle Ekin’in hayatta en sevdiği şeyler resim, müzik ve kitaplar… Bunların üçü de onun doğallıkla, zorlanmadan yaptığı ve sevdiği şeyler.

Sevgili Akça’nın ricası üzerine Ekin kitaplığından sevdiği bazı kitapları seçti “KitapkurduAnne” okurları için ! Ve sıkı sıkı tembihledi, “lütfen listedeki hiçbir kitabı eksiltme” diye. İşte Ekin’in seçtikleri:

*Ekin’in çok severek okuduğu yazarlar var. Bunlardan biri elbette ki Roald Dahl. Ekin de pek çok kitap kurdu gibi eğer bir yazarı sevdiyse, onun yazdığı kitapların hepsini okumaya gayret ediyor. Bu yüzden Türkçeye çevrilmiş Roald Dahl kitaplarının pek çoğunu bayılarak okudu :) Koca Sevimli Dev, Matilda, Bay ve Bayan Kıl, George’un Harika İlacı, Büyülü Parmak, Kaplumbağa, Charlie’nin Çikolata Fabrikası bunlardan bazıları ;)

*Çok severek okuduğu bir diğer yazar Andrew Clements. Yazarın şimdilik üç kitabını (Bunun Adı Findel, Konuşmak Yok, Tek mi? Çift mi?) okudu ve diğerlerini okumak için sabırsızlanıyor.

*Okumaya bayıldığı bir yazar da Fatih Erdoğan. Ne zaman bir kitabını eline alsa sürekli okurken kıkırdıyor ve bana kıkırdayarak anlatıyor. Kitaplar aynı zamanda eğlenmek içindir, Fatih Erdoğan bunu başardığı için bence, çok seviliyor ? Ekin ilk okuma kitaplarıyla başlayarak onun yazdığı tüm kitapları okudu ve üç kez kendisiyle karşılaşıp kitaplarını imzalatma ve kıkırdama imkanı buldu !

*Ekin’in sevdiği yazarlardan bir diğeri (ki benim de yetişkin kitaplarını okuyup çok sevdiğim bir yazardır) Ursula K. Le Guin. Kanatlı Kediler Masalı 1-2-3-4 en sevdiği kitaplarından. Bir de Balık Çorbası’nı ve Balina Süleyman’ın Dokuz Yüz Otuz Birinci Dünya Turu’nu seviyor ;)

*Seri kitaplara bayılıyor: Felaket Henry serisi, Küçük Canavar Gormit Gümbür’ün serisi, Sakar Cadı Vini’nin maceraları, Kaptan Düşükdon serisi, Küçük Kurt serisi. Bu saydıklarımın hepsini çok eğlenerek okudu. Bu serileri muzip ve heyecanlı bulduğu için çok seviyor. Çoğunu benim okumam için de önermişti. Gerçekten çok gülerek ve eğlenerek okudum ben de..

*Pıtırcık olmadan liste eksik kalırdı! Rene Goscinny ve Pıtırcık Ekin’in kitaplığının vazgeçilmezleri .

*Sevdiği bir seri daha var; Çıtır Çıtır Felsefe kitapları ( Günışığı Kitaplığı) Onları okuduktan sonra mutlaka bana anlatıyordu, beraberce üzerinde konuşuyorduk. Seçilen başlıklar ve kafamızı karıştıran konuları çok güzel örnekler ve ifadelerle anlatıyor olması, bu seriyi nitelikli kılıyor bizce.

*Ev Canavarları Aile Rehberi 1-2: Stanislav Marijanovic’in yazıp çizdiği, yaratıcı canavar adlarıyla bizi güldüren, yıllardır evimizin favorisi bu iki kitap Ekin’in anaokulu çağından beri en sevdiklerinden...

*Yine bir kitap serisi; Jill Tomlinson’ın Pes Etmeyen Tavuk, Eve Dönmek İsteyen Kedi, Hayatı Keşfetmek İsteyen Penguen, Karanlıktan Korkan Baykuş, Merak Eden Susamuru, Karıncanın Ne Olduğunu Bilmeyen Karıncayiyen adlı kitapları Ekin’in sevdiği kitaplar arasında. Bu seride bir tek Büyümek İsteyen Goril’i daha az seviyormuş.

*Aziz Nesin’in şimdilik üç kitabını okudu: Çocuklara En Güzel Öyküler, Hayvanlar Takımı ve Pırtlatan Bal. Üçünü de çok sevdi ve hatta birden çok kez okudu. Yeni nesilin de bizim yaştakiler gibi Aziz Nesin’i sevmesi çok güzel !

* Nazım Hikmet / Sevdalı Bulut: Okumayı bilmezken ben okumuştum Ekin’e, daha sonraları kendisi okudu.

*Christine Nöstlinger de Ekin’in sevdiği yazarlardan. Okul öncesi Küçük Korsan kitapları, ilk okumada Mini serisi ile başladı daha sonra Alev Saçlı Çocuk (bu yazarın kitapları arasında favorisi), Kim Takar Salatalık Kralı ve Lollipop’la devam etti.

*Arslan Sayman Ekin’in severek okuduğu yazarlardan biri. Yazarın; Limon Ağacının Şarkısı, Karganın Rengi, Hezarfen’in İzinde… Gökyüzünde, Barba ile Rabarba, Mevsimlere Güzelleme, Piraye’nin Bir Günü, Piri Reis’le Açık Denizde gibi pek çok kitabını okudu. Ama sanırım Limon Ağacının Şarkısı kitabının yeri bir başka Ekin için...

* Zoran Drevenkar’ın Soğuktan Korkmayan Tek Kuş ve Yerde Ağır Gökte Hafif kitaplarını okudu ve özellikle Soğuktan Korkmayan Tek Kuş’u çok sevdi.

* Neil Geiman danBabam Süt Peşinde: Macera, heyecan, komik karakterler ve diyaloglar içeren bu kitabı çok sevdi ve kesinlikle öneriyor Ekin

*Sue Monroe / Muhteşem Ay Tavşanı: Bir eğlenceli kitap daha. İlkini okuyalı çok oldu ama ikincisini almayı hep unuttuğum için okuyamadı bir türlü ?

* Umberto Eco / Cecü’nün Yer Cüceleri: Ekin’in, metinlerini sevdiği kadar resimlerini de çok sevdiği bir kitap. Çok kişiye tarafımızdan armağan olarak gitmiştir.

*Alfredo Gomez Cerda / Miguel: Dönüşümlerini merakla okuduğu Miguel farklı hayatları tanıdıkça, Ekin’in ilgisi ve merakı artmıştı. Sürekli, şimdi ne olacak diye okudu kitabı.

*Pedro Manas / Ö.T.E.K.İ (Gizli Topluluk): Bu da Ekin’in çok severek okuduğu kitaplardan biri oldu. Israrla herkese öneriyor

* Andy Mulligan / Çöplük: Bu en son okuduğu kitap Ekin’in. Çok beğendi, elinden bırakamadı okurken

*Frank Tashlin / Ayı Olmayan Ayı: Eski bir kitap ama hala okunup sevilmesinin bir sebebi vardır elbet ;)

*Luis Sepulveda / Martıya Uçmayı Öğreten Kedi: Ben de Ekin sayesinde okuyup sevdim bu kitabı. “Çok güzel, mutlaka okumalısın” dedi ve hatta okuldaki kitap projesi için bu kitabı seçti. Nefis bir çizim ve sunumla sınıfa anlattı kitabı...

*Jutta Richter / Bir Köpeğin Samimi İtirafları: Ekin gibi bir hayvan severin bu kitabı sevmemesi imkansızdı zaten

*Dick King-Smith / Kipri: Bu da üstte bahsettiğim kategoriden bir kitap ! Sevilmemesi imkansız olanlardan.

*Judith Viorst / Lulu ve Brontozor, Lulu Köpek Gezdiriyor: Yazarın kitabı okurken araya girmesi ve parantez içi yorumları nedeniyle Ekin’in kahkahalarla okuduğu bu iki kitap oldukça eğlenceli

*Thomas Halling / Şanslıyım-Şanssızım: Bu kitapta iki ayrı bakış açısıyla şanslı olma ya da şanssız olma olarak yorumlanabilecek durumların olması kitabı ilginç kılıyor ve Ekin kitabın bu yönünü çok seviyor.

*Albert Lamorisse / Kırmızı Balon: Benim sahaflardan arayıp bulduğum bu eski kitabı Ekin de çok seviyor. Çoğu kişi filmini biliyor ama kitabı da çok güzeldir.

*Martin Baltscheit / Belleğini Yitiren Tilkinin Öyküsü: Aslında bu kitabın Ekin’in ilgisini çekmesinin sebebi kapağındaki kocaman tilki resmi ? Tilkileri çok sevdiği için kitabı elimden kapmıştı ama sonra konusu da bir o kadar ilgisini çekmişti.

*Ursula Wölfel / Ateşten Ayakkabı Rüzgardan Sandalet: Baba-oğul macerası ve babanın anlattığı hikayeler nedeniyle çok keyifle okumuştu Ekin bu kitabı

*Stefano Bordiglioni / Paolo’nun Düş Problemleri: “Problemlerin uydurukluğu” ile çok eğlenmiş Ekin okurken bize anlatıp anlatıp gülmüştü

*Tübitak’ın Popüler Bilim Kitapları’nda Pasteur’ün Mikroplarla Savaşı ve Marie Curie Radyumun İzinde kitaplarını Ekin okuldaki kitap satışından kendi seçip almıştı. Bilim insanlarının hayatlarını, çabalarını ve özellikle kadın bilim insanı olarak Marie Curie’nin mücadelesini merak edenler için öneriyor.

*Asa Lind / Kumkurdu: Tartışmasız ikimizin de favorisi. Zaman zaman açıp okumak iyi geliyor Ekin’e de bana da ? Keşke ben de Ekin’in yaşlarındayken olsaydı bu kitap… Ve keşke herkes sahip olup okuyabilse… Her çocuklu eve lazım bir kitap

Okul öncesi kitapları arasından çok sevdiği birkaç tane kitabı da seçti:

*Koyun Russell / Koyun Russell ve Kayıp Hazine

*Sıradan Bir Okul Günü

*Mamutlu Börek Taş Devri

*Kütüphanedeki Aslan

*Hiç Hata Yapmayan Kız

*Gergedanlar Krep Yemez

*Köpekler Bale Yapmaz

*Bekar Fare