elifin-kitap-bahcesi-7-yasindaki-eliften-kitap-onerileri-cocuklardan-kitap-onerileri

Elif'in Kitap Bahçesi / 7 Yaşındaki Elif'ten Kitap Önerileri

Merhaba !

Bugün sizleri 7 yaşındaki tatlı Elif ve annesi Ayşe hanım ile tanıştırmak istiyorum. Hatırlarsanız sosyal medya hesaplarımdan bir ilan ile "Kitapkurduanne Çocuklardan Kitap Önerileri" başlığı altında yayınlanmak üzere kitap önerileri yapacak kitapkurdu minikler aradığımı iletmiştim. İşte Elif bu yolla bana ulaştı, çok ta iyi yaptı. Annesi ile çok emek harcayarak, çok özenerek harika bir çalışma yapmışlar, bir kez de buradan özellikle başta bizimle sevdiği kitapları paylaştığı, okumayı bu kadar sevdiği ve değer verdiği için Elif´e ve Elif´in bu isteğine bu kadar değer verdiği için annesi Ayşe hanım´a çok teşekkür etmek istiyorum...

İşte karşınızda :


Elif´in Kitap Bahçesi





Merhaba, Ben Ayşe Pınar CEMALOĞLU… Elif ve Meryem’in annesiyim. Ankara’da yaşıyorum. Öğretmenim. Kitapkurdu bir annenin, kitapkurdu kızı Elif, 7 yaşında ve 2. sınıf öğrencisi.

Elif öncelikle hayvanları “özellikle köpek” çok seviyor. Hayvanlar hakkında o kadar çok kitap okumuştur ki sokakta gördüğü kedi, köpek ya da doğada gördüğü bir böcek ile ilgili hemen türünü, özelliklerini, beslenmesini size anlatmaya başlar. Ayrıca 2 yaşından beri binicilik sporuyla ilgileniyor. Atları da çok seviyor.
Diğer bir ilgi alanı da dinozorlardır. Dinozorlara “Buz Devri-3” animasyonunu izledikten sonra ilgi duymaya başladı. Bir dönem sürekli dinozor kitapları okuduk. Dinozorlarla ilgili araştırmalar yaptık. Bir çoğunun o tuhaf isimlerini, türlerini, beslenmesini öğrendik. Bizde Elif sayesinde dinozorları çok sevdik. “Benim Annem Bir Dinozor”, “İyi Bir Dinozor” filmlerini severek izledik.
Uzay a” olan merakı sanırım annesinden geliyor. Benimde “Uzay Bilimine” ilgim var. Uzay, gezegenler, ay, dünyamız, yıldızlar, güneş ile ilgili yeni şeyler öğrendiğimizde mutlaka birbirimizle paylaşırız. Ankara Üniversitesinin Gözlem Evinde halk günü etkinliklerini kaçırmamaya çalışırız. Uzayla ilgili evimizde bir çok kitabımız var.
Bilim’e” olan merakıda baba kaynaklı. Evde sık sık basit deneyler yapan Elif, iksir hazırlamaya da bayılır. Ayrıca bu aralar temiz enerji kaynakları da dikkatimizi çekiyor. ”Güneş Enerjisi” gibi…
Onun hayvanlara, doğaya, dinozorlara, uzaya ve bilime olan merakı ile ilgili kitaplardan oluşan güzel bir kütüphanesi var. Kütüphaneyi ve kitapevlerini seviyor. Kitapevine gidince mutlu ve huzurlu oluyor. Kitapları inceliyoruz orada. Bazılarını orada okuyoruz, bazılarını satın alıyoruz. En sevdiği hediye kitap olduğu için bizde ona sık sık kitap hediye ediyoruz. Elif büyüyünce paleontolog olmak istiyor. Dinozor fosilleri bulmak ve araştırmak istiyor. Yeni bir dinozor türü bulmak ve ona kendisi bir isim vermek istiyor.Elif bütün kitaplarını tanıtmak isterdi. En sevdiklerini seçti. Bazılarını gruplandırarak tanıtmak istedi. Çünkü aralarında seçim yapamadı. Teşekkür ederiz…

1) EVCİL HAYVALAR



Anne : Elif’in en sevdiği kitabı. Gözü gibi bakar. Sürekli gelip bize bir kedi, bir köpek ya da kuş türünün özelliklerini okur. Ezberledik diyebilirim.
Elif : Annem bu seriden bana ilk olarak “ Evcil Hayvanlar” kitabını aldı. Bu kitapta evcil hayvan türleri, onların özellikleri, bakımları anlatılıyor. Hiç sıkılmadan defalarca okuyorum bu kitabı. Özellikle köpek türlerinin anlatıldığı bölümü çok seviyorum. Hayvanları seven bütün çocuklara öneriyorum.

2) UZAY


Anne : Benim en sevdiğim kitaplar. Elif sesli okur ben dinlerim. Uzay defteri hazırladık. Elif yeni öğrendiği bilgileri o deftere yazar.
Elif : Uzay hakkında, özellikle gezegenler ve özellikleri hakkında bu kitaplardan çok bilgi öğrendim. Gezegenler ile ilgili yeni şeyler öğrenmek beni mutlu ediyor. Ben Satürn gezegenini çok seviyorum merak ediyorum, özellikle halkalarını…

3) KİM KORKAR KIRMIZI BAŞLIKLI KIZDAN


Anne : Sara ŞAHİNKANAT’ın tüm kitaplarını severek okuyor Elif. Bu kitap bizim için çok özel. Bu kitabı alacaktık ama bulamadık. Ben Sara Hanım’a ulaştım. Kızıma doğum gününde bu kitabı almak istediğimi ama hiçbir yerde bulamadığımı söyledim. Baskı arası olduğu için kitap yoktu. Sağolsun Sara ŞAHİNKANAT, bu kitabı ve “Üç Kedi Bir Canavar” kitabını Elif için imzalamış, güzel dileklerini yazmış ve Elif’e doğum günü hediyesi olarak gönderdi. Elif’in mutluluğu görülmeye değerdi.
Elif : Bu kitabı çok seviyorum. Sara teyze bana doğum günümde gönderdi. Bu kitabın resimlerini de çok seviyorum. “Kırmızı Başlıklı Kız” masalında kurdun kötü olmasına üzülüyordum. Bu masaldaki yavru kurt beni çok mutlu ediyor.
4)FARKLI AMA AYNI


Anne : Feridun ORAL kitaplarını bence her çocuk okumalı. Benimde severek okuduğum hüzünlü ve sevgi dolu bir hikaye.
Elif : Ben keçileri çok seviyorum. Bu hikayedeki keçiye başta çok üzüldüm. Ama çobanın bulduğu çözüm beni çok mutlu etti.
5) KÜÇÜK PRENS


Anne : Severek okuduğumuz kitaplardan biri daha…
Elif : Bu kitabın özellikle ilk sayfasını çok seviyorum. Bende aynı resmi çizip herkese soruyorum. Bazen bizde gökyüzüne bakıp küçük prensin gezegenini bulmaya çalışıyoruz. “Bence küçük prens koyununa bir tasma takmıştır ve çiçeğine çok iyi bakıyordur”, diye düşünüyorum.

6) DİNOZOR


Anne : Elif dinozorları çok seviyor. Bizde ona bol bol dinozor kitabı alıyoruz. Elif : Dinozorlarla ilgili çok kitabım var. Bunlar en sevdiklerim. Dinozorlarla ilgili bir çok bilgi öğrendim bu kitaplardan. Türleri, beslenmeleri, neden yok oldukları… Özelikle isimlerini çok seviyorum. Dinozorları seven ve merak eden arkadaşların kitapları okumalarını tavsiye ederim.
7) UZUN ÇORAP PİPPİ


Anne : Benim çocukluğumun en sevdiğim kitabı. Elif’te okusun istedim. Şu an baskısı yokmuş. Biz Elif için sahaftan aldık.

Elif : “Pippi Uzunçorap” çok eğlenceli bir kitap okurken çok güldüm ve eğlendim. Pippi’yi, atını ve maymunu nu çok sevdim.
8) DÖRT YAVRU


Anne : “Kanatlı Kediler masalı’nın” birincisi. Kardeş dayanışması, farklılıklar, kedilerde olunca Elif kesin sever, diye alınan bir kitap.
Elif : Kedileri çok seviyorum. Bu masaldaki kardeş kediler çok tatlılar ve uçuyorlar. Kedi kardeşler birbirine destek oluyorlar.
9) KÜTÜPHANEDEKİ ASLAN


Anne : Her çocuğun kütüphanesinde olması gereken çok güzel bir kitap.Elif : Çok sevdiğim kitaplarımdan birisi özellikle aslanı ve kütüphane müdürünü çok sevdim. Ayrıca kitabın resimlerini de çok beğendim.
10) BEBEKLER NEREDEN GELİR


Anne : Tübitak’ın kitapları mutlaka çocuklarımızın kütüphanesinde yeralmalı. Bu kitabı hamileyken Elif’in kardeşi ile ilgili sorularına cevap vermek için aldık.Elif “Pipkin” serisini çok seviyor.
Elif : “Pipkin” serisini annem bana aldığında çok sevdim. Pipkin hep sorular soran meraklı bir penguen. Aynı benim gibi… İlk “Gökyüzü Ne Kadar Yüksek” kitabını aldık, çok sevdim. Arka kapağında diğer Pipkin kitaplarını da gördüm. “Deniz Ne Kadar Derin” “Bir Milyon Ne Kadar Büyük” Annemden bu kitapları da almasını istedim. Hepsini çok sevdim. Yeni bilgiler öğrendim. Sonra “Bebekler Nereden Gelir?” kitabını aldık. Bu kitapta Pipkin’in bir kardeşi oluyor. Bu kitabı aldığımızda benimde bir kardeşim olacaktı. Kitapların sonunda bir zarf var. Zarfı açıyorsun ve poster çıkıyor. Bu posterdeki bilgileri okumayı da çok seviyorum.
11) KUM KURDU


Anne : Bu kitabı ben okuyordum. Elif’in dikkatini çekti. O da okudu ve çok sevdi.Elif : Annemin okuduğu kitaplardı. Bende okudum. Sevdim. Zackarina ile Kumkurdu’nun dostlukları çok güzeldi. Bende kumkurduyla oynamak, hoplama, zıplamak isterdim.
12) PEZZETTİNO


Anne : Kitapevinde kitapları incelerken bu kitabın ismi dikkatimizi çekti. Hemen almadık tabii önce araştırdık, beğendik ve aldık.Elif : “Pezzettino” Parçacık demekmiş. Bir başkasının bir parçası olduğunu düşünüyor, sonra öğreniyorki ben kimsenin parçası değilim, kendimim. Resimler çok güzel, ilginç. Bu resimleri legolarla bizde yaptık.
13) YAVRU AHTAPOT OLMAK ÇOK ZOR


Anne : Yazar : Sara ŞAHİNKANAT Resimleyen : Feridun ORAL Sevdiğimiz iki yazar bu kitapta ve Elif’in en sevdiği deniz canlısı “Ahtapot”…
Elif : Bu kitabı bana iki yaşındayken almışlar. Annem bana hep okurdu. Şimdi kendim okuyorum ve çok seviyorum. Bu kitap ta Nino’nun yılanbalığı yumurtalarını kurtardığı bölümü ve yumurtalardan yılanbalıkları çıktığı bölümleri çok seviyorum. Bu kitabın resimleri de çok güzel. Resimleri hiç sıkılmadan inceliyorum.
14) NİLS ve UÇAN KAZ


Anne : Bu kitabın yazarı Selma LAGERLÖF, Nobel Edebiyat Ödülünü alan ilk kadın yazardır. Önce çizgi filmini izliyorduk kitabını aradık bulamadık. Elif çok isteyince sahaftan iki tane bir gazetenin verdiği dergisini bulabildik ve hemen aldık.
Elif : Çizgi filmini izliyordum, Nils’in maceralarını çok seviyordum. Morton ve yaban kazlarının lideri Akka’yı çok sevdim.
15) BİLİM İNSANLARI HAKKINDA 100 GERÇEK


Anne : Benimde ilgiyle okuduğum kitaplardan biri…
Elif : Bu kitapta bilim insanları ve çalışmaları var. Eğlenceli karikatürler ve ilginç bilgiler de var.
16) BENİM KÜÇÜK DENEYLERİM – SÜRDÜRÜLEBİLİR DÜNYA YENİLENEBİLİR ENERJİ – GERİ DÖNÜŞÜM


Anne : ODTÜ yayıncılığın kitabı. Bu kitapta basit deneyler var Elif deney yapmayı seviyor. Yenilenebilir enerji ve geridönüşüm konusunda hassasiyet oluşturmak için aldığımız bir kitap.
Elif : Bu kitaptaki deneyleri yapıyoruz. Doğayı seviyorum. Doğanın korunmasını istiyorum. Bu deneylerle geri dönüşümün önemini öğrendim. En çok “Okyanus Akıntıları ve Doğal Ürünler” deneyleri dikkatimi çekti.
17) KÜÇÜK PONİ


Anne : Elif atları da çok seviyor. Bu kitabı okulöncesi almıştık. Bana hergün okutuyordu. Şimdi kendi okuyor.
Elif : Biz Bursa’da yaşıyorken iki yaşında binicilik eğitimine başlamıştım. Orada “Aykız” isimli bir atla alıştırmalar yapıyordum. Bu hikayedeki atın ismi “Karabiber”. Aykız’ı özleyince bu hikayeyi okuyorum.

18) KIRMIZI ELMA


Anne : Feridun ORAL hikayeleri güzeldir. Elif’e “yardımlaşma, dayanışma, paylaşma” kavramlarının güzelliğini öğretmek için almıştık.

Elif : Bu hikayede hayvanlar var. Öncelikle hayvanlar olduğu için seviyorum. Sonra tavşan, fare, tilki ve ayının yardımlaşarak elmayı almaları ve paylaşarak yemeleri çok güzeldi.
19) BU SUDAN BİR DİNOZOR İÇMİŞ OLABİLİR Mİ ?



Anne : TÜBİTAK’ın çocuk kitaplarını çok seviyoruz. Bu kitabı bir arkadaşım aslında çok incelemeden Elif dinozor seviyor diye almış. Ama kitap dinozorlarla değil “su tasarrufu ile ilgili”. Elif çok sevdi. İlgi ile okuyor.
Elif : Bu kitap ta “suyumuzu israf etmemeliyiz” konusu çok güzel anlatılıyor. Suyun ve su kaynaklarının korunmasının ve temiz tutulmasının önemi anlatılıyor. Bence bütün çocuklar okumalı.
20) ŞU ACAYİP İNSAN VÜCUDU


Anne : Acayip şeyler dizisinden bir kitap. İnsan bedeni ile ilgili güzel, anlaşılır, komik bir kitap. Sadece Elif değil bizde zevkle okuyup ilginç şeyler öğreniyoruz.
Elif : Eğlenerek, gülerek, öğrenerek okuduğum bir kitap organlarımızı, çalışmalarını eğlenerek öğrendim bu kitapla.



VE SONSÖZÜMÜZ Aslında daha çok kitabımız vardı tanıtmak istediğimiz. Seçim yapmak çok zor oldu. Kitapkurda Anne, çok teşekkür ederiz. İyiki varsınız. Sizin kitap önerileriniz bizim için çok değerli.
Kitap okuyun çocuklar… “Çünkü Okumak Kuşlar Gibi Uzak Diyarlara Gitmektir…” Sevgiyle kalın…
Ayşe Pınar CEMALOĞLU