Merhaba !
Geçtiğimiz dönemde genç bir Türk yazarın üç tane çocuk kitabı çıktı, beni çok heyecanlandıran ve çok beğendiğim bu kitapları daha önce sizlerle paylaşmıştım,
"Gıdıklanan Elma", "Siyah Beyaz Hikaye" ve "İzini Arayan Salyangoz"...
Bu güzel kitapların yazarı Tunç Atalay, o bir resim öğretmeni, çocuklarla yaşayan, onlarla beslenen ve sonunda onlar için bir şeyler yaratmak üzere yazarlık macerasına atılan bir isim..
"KitapkurduAnne Yazar ve Çizer Söyleşileri" adı altında www.kitapkurduanne.comda ilerleyen zamanda sizi olabildiğince çok çocuk kitabı yazarı ve çizeri ile buluşturma hayalim var.. İlk olarak Tunç Atalay ile başlamak istedim, beni kırmadığı ve içten yanıtları için çok teşekkür ederim...
Tunç Bey bize biraz kendinizden, çocukluğunuzdan, eğitim ve çalışma hayatınızdan bahsedermisiniz?
Bir öğretmen olmanın bence ön şartı çocukları ve çocuklarla vakit geçirmeyi seviyor olmak, siz öğretmen olmaya nasıl karar verdiniz?
Yaptığım işin meslek tanımı öğretmenlik olmasına rağmen açıkçası ben kendimi hiçbir zaman böyle bir kalıbın ve tanımın içerisinde göremedim. Resim yapmak bütün hayatım boyunca kendimi en rahat ve en özgür biçimde ifade edebildiğim bir alan olmuştur. Şimdi ise bunu çocuklarla birlikte yapıyoruz. Bu bana ve umuyorum ki çocuklara büyük keyif veriyor. Şimdilik olayımız bu. Çocuklar benim en büyük ilham kaynaklarım. Yaptığım bu işten ötürü çok büyük bir şansa sahip olduğumu düşünüyorum.
Kitap yazma fikri nasıl doğdu, şimdiye kadar basılmış üç kitabınızı oluşturma süreçlerinizi anlatabilir misiniz?
Kitap yazma fikri benim için ihtiyaçtan doğdu diyebilirim. 11 yıldır çocuklarla birlikte kitaplar okuyoruz. Aralarında çok beğendiklerimiz, beğenemediklerimiz, komik bulduklarımız, heyecanlandıklarımız oldu. Okurken maceradan maceraya sürüklendik. Bu süreçte defalarca kulağıma çalınan şu cümleyi duymak beni her zaman rahatsız etti .. ‘ Aaa biz bunu okumuştuk!! ‘ evet ne yazık ki bu konudaki kaynaklarımızın bir sınırı vardı. Benim kitap yazmaya başlama girişimimi, kaynakları arttırma adına atılmış bir adım diyebiliriz. Kitaplarımın yaratım sürecini sizlere kısaca şöyle tanımlayabilirim. Hikayelerimin karakterleri öncelikle bana gelip hikayelerini paylaşıyorlar, sonra beni arkadaşlarıyla tanıştırıyorlar. Ben de onları resimle ve yazıyla hayata geçiriyorum. Hikayelerimde tek bir zorlama çizim ya da kelime yer almıyor. Bu nedenle kimisini bir haftada tamamladım kimini ise bir yılda onlar bana ne zaman gelirlerse o zaman açtım kapılarımı.
Yeni kitap projeleriniz var mıdır ? Bundan sonrası için hedefleriniz neler?
Sanırım kahramanlar beni sevdiler bana ve çocuklara anlatacakları, aktaracakları yeni hikayeleri var. Evet ben aracı olmaya devam edeceğim. Bu konudaki hedefim kitaplarım, çocukları ve beni mutlu ettiği sürece onları yapmaya devam etmek.
Öğrencilerinize okuduğunuz kitapları seçerken nelere dikkat edersiniz?
Çocuklara okunan kitapları seçmek, ayrı bir uzmanlık alanı bence. Kitap seçerken çocuğun sosyal, duygusal, dil, bilişsel vb. bütün gelişim alanlarına dikkat etmek gerekir. Çocuklara kitap seçerken beni çeken ilk şey kitabın kapağı ve görselleri oluyor genellikle sonrasında hikayeyi okumaya başlıyorum. Hikaye de beni aynı oranda çekiyorsa işte o zaman bu kitabı çocuklarla birlikte okumalıyım diyerek sabırsızlanıyorum. Bazen bir kitaba iyi ya da kötü yaftası yapıştırmak hoşuma gitmiyor. Ortada bir sanat söz konusu olduğunda mutlaka bir değer biçilebilir diye bakıyorum. Bu konuda göz ardı edemeyeceğim tek şey hikayenin konusu ve dilinin çocuğun yaş gurubuna uygun olmaması. ·
Kitaplarınızın hem çizimlerini yapıyor hem hikayesini yazıyorsunuz, bunun avantajları neler sizce?
Biraz önce hikayelerimin oluşum sürecinden bahsederken hikayelerimi kahramanlarımın oluşturduğundan söz etmiştim. bahsettiğim gibi hikaye bende oluşmaya başladığında kafamda beliren şey sadece yazılar olmuyor. Kafamda görselleriyle birlikte bir bütün olarak doğuyor hikayem. Ben de bir bütün olarak aktarabiliyorum bunu minik okuyucularıma dağılmıyor ve parçalanmıyorum. Sanırım kitaplarımı hem yazıyor, hem de çiziyor olmamın en büyük avantajı budur.
Beğenerek takip ettiğiniz çocuk kitabı yazarları ve çizerleri ( yerli veya yabancı) kimlerdir?
Bu konuda çalışmaları olan birçok yazar ve çizeri gerek anlatılan hikayenin konusu, dili açısından gerekse yapılan illüstrasyon, çizimler açısından araştırarak takip etmeye çalışıyorum. Leo Lionni kitaplarını ve Anna Laura Cantone illüstrasyonlarını beğendiğimi söyleyebilirim.
Çıkan 3 kitabınızın hikayeleri nasıl doğdu ?
Çıkan üç kitabımın hikayesi de doğadan aldığım ilhamın etkisiyle doğdu sanırım. Kimi siyahın gitmesine şaşırdı ve bazı şeylerin değerini onları kaybettiğimizde daha iyi fark edebileceğimizi anlattı. Kimi meraklandırdı, kıkırdayan bir elmanın durumunda farklı sebepler arandı. Kimisi de sağda solda aşağıda yukarıda dağda taşta izini arattı. Bana sadece hoş geldiniz demek düştü. ·
Sonraki projeleriniz de çıkanlar gibi 2-3 üzeri yaş grubuna mı hitap edecek?
Yeni projelerimde de 2 ve 3 yaş üzeri guruplara yönelik kitaplar yer alacak. Bunun yanında sürpriz projelerimle de ileride minik kitapseverlerin karşısında olacağım.
Kitapkurduanne takipçilerine iletmek istediğiniz bir şey var mıdır?
Öncelikle Kitapkurduanne’ye bu güzel röportaj için teşekkürlerimi ve sevgilerimi iletmek istiyorum. Kitapkurduanne takipçilerine tavsiyem ise güzel kitaplardan haberdar olmaları adına takipte kalmaya devam etmeleri
TeşekkürlerTunç Atalay ! Yeni kitaplarınızı sabırsızlıkla bekliyor olacağız..
KitapkurduAnne
Emek Yasemın