hikayemasal-com-kurucusu-gulden-gorgulu-guler-ile-soylesi-kitapkurduanne-yazar-ve-cizer-soylesileri

Hikayemasal.com kurucusu Gülden Görgülü Güler ile Söyleşi

Merhaba !

Söyleşi köşemde bugün www.hikayemasal.com´u kuran ve kendi yazdığı masallarının güzel seslerden okunarak çocuklara ulaşmasını sağlayan, oğlu Ege doğduktan sonra annelik üzerine aldığı notlarını Ege´nin Kitabı isimli kitabında toplayan sevgili Gülden Görgülü Güler var. Eh aynı cümle içerisinde hikaye, masal, çocuk, anne ve kitap kelimeleri geçince tabii ki ben de Gülden hanım´ın hikayesini merak ettim !

Keyifle okuyacağınızı umuyor ve sizi Gülden Hanım ile baş başa bırakıyorum...







Oğlunuzla ilgili anılarınızı topladığınız bir kitabınız var, bize biraz "Ege´nin Kitabı"ndan bahseder misiniz?
Başta tereddüt ettiğim ama sonrasında iyi ki de yapmıştım dediğim ilerde çocuğumun, torunlarımın ve hatta belki de çocuğumun torunlarının okuyacağını düşünüp düşünüp heyecandan içimin titrediği bir şey " Ege´nin Kitabı- Anne olunca her şey başka!". Her şey işten ayrılmamla başladı. İş yerimde hamileliğimden itibaren haftada bir iki cümle yazdığım notlarıma evde de devam ettim. Dört yıldır not alan ben nasıl olduysa bunu eşimle paylaşmamışım. Gece boyunca kâh gözleri dolarak kâh gülerek okuduğu notlarımı sabaha kitap yapma önerisiyle uyandırdı eşim beni. Hem fikre hem de bu fikrin ondan gelmesine çok şaşırmıştım. Özelini paylaşmayı hiç sevmeyen eşim nasıl olduysa böyle bir öneride bulunmuştu. Hemen arkasından notları okuyan ablam ise dönülmez yola girmemi hızlandırdı. Ege’nin Kitabı bir anı kitabı, hamilelikten 5 yaşa kadar gün be gün aldığım notlarımdan oluştu. 5 yaşından sonrasını artık kendisi de hatırlayabileceği için onu özgür bıraktım. Ama itiraf edeyim yazmaya o kadar alıştım ki hala not almaya devam ediyorum ama bu defa kendim için not alıyorum.


www.hikayemasal.com nasıl doğdu? Siteyi açarken neyi hedeflediniz, görme engelli çocukları mı düşündünüz yoksa masal anlatmaktan dili damağı kuruyan annelere mi acıdınız?
İşe geri dönme arifesinde sağlık problemi nedeniyle uzunca bir süre evde kalmak zorunda kaldım. Zaten kitabımın çıkmasındaki en büyük etken de buydu. İşe başlamış olsaydım muhtemelen fırsatım olmazdı. Evdeydim ve yoğun çalışan biri olarak bu boşluk bana fazla gelmişti. İlk önce masal kitabı çıkarmayı çok istedim ama resimli falan olunca maliyet arttı. O yüzden de çıkaramadım. Biz de madem kitap yapamıyoruz bir blogda masallarımızı paylaşabiliriz diye düşündük. Biz dediğim eşim, ablam ve eşi. Ve böylece ablamın eşinin büyük emekleri sayesinde www.hikayemasal.com oluştu. İlk başlarda kendim ve yakın arkadaşlarımın seslendirdiği masallarımı zamanla tanıdığım tanımadığım bir sürü kişi seslendirmeye başladı. Ve bu bana terapi gibi geldi. Ben de bir anneyim ve masal okumaktan veya anlatmaktan fenalık geldiği zamanlarım bolca oldu. Böyle anlarda dediğiniz gibi dili damağı kuruyan anne babaların imdatlarına yetişeyim istedim. Aslında görme engelliler başta aklıma gelmedi. İlk aklıma düşüren sevgili Hande İpekgil oldu. Radyoda konuk ettiğinde beni, bu konuyu vurgulaması kafamda şimşekler çaktırdı. Aklıma düşmüştü bir kere. Bir şey yapmalıyım diye düşündüğüm bir anda bu defa da İMZA:BEN ile karşılaştım. Sevgili Banu Özkan Tozluyurt ve Esra Aylin Akalın´ın yürüttüğü “Kadın Mektupları” 3´lemesinin İMZA:KIZIN ve İMZA:KARIN’dan sonraki son ayağına yetişmek çok mutlu etti beni. Hemen yazdım mektubumu, gönderdim. Esra hanım bu seferki kitabın Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) yararına olacağını ve sonunda sesli kitap haline de getirileceğini, sesli masallarım için de kendileriyle iletişime geçebileceğini söyledi. İyi ki de söyledi. Masallarımın bir kısmı ile 23 Nisan´da çocuklara verilmek üzere CD hazırladılar ve tam 254 çocuğumuza hediye ettiler. Bu CD’yi bir sertifika ile benimle doğum günümde paylaştılar. Bugüne kadar doğum günümde aldığım en güzel hediyeydi..Çok mutlu oldum.

Sitenizdeki masalları siz mi yazıyorsunuz?Evet tamamını ben yazıyorum.Sitede masalları seslendiren kişilerin çok özenli seçildiği çok belli, hangi masalı kimin okuyacağına siz mi karar veriyorsunuz ?
Böyle düşünüyor olmanız beni çok mutlu etti. Çok özenli bir seçim sürecim yok aslında, özellikle başlarda böyle bir lüksüm hiç yoktu. Yavaş okunması vurgulara dikkat edilmesi benim için yeterliydi. Zamanla karşıma harika seslendirenler çıktı ve çıtamız epey yükseldi. Hala talep eden herkese elimden geldiğince masal göndermeye çalışıyorum çok kötü olmadığı sürece de sitede paylaşıyorum. Masalları genelde sıradan gönderiyorum, hangi masal kime denk gelirse ama elimden geldiğince tarzlarına uygun sevecekleri bir masal olması için özen göstermeye de çalışıyorum. 5. Site sizin için bir hobi mi yoksa site üzerinden başka projeleriniz var mı? Hobi diyebiliriz. İlerde masallarımın kitap olmasını çocukların dokunarak görerek kendilerinin de okumalarını çok isterim. 6. Sizce bir anne hangi durumlarda sizin sitenizden faydalanabilir? Uyku öncesi ideal bir zaman. Ama her zaman dinlenebilir. Mesela araba dinleyenler olduğunu biliyorum özellikle yolculukta faydalanabilirler.


Masalların konularına, kurgularına nasıl karar veriyorsunuz?
Konular tamamen anlık gelişiyor. Artık etrafıma masal gözüyle bakıyorum. Bu sayede iyi bir gözlemci oldum diyebilirim. Hayatın her anını farkında olarak yaşayınca, baktığım her şeyde eskisinden çok daha fazla şey görüyorum, duyuyorum. Geriye sadece kaleme almak kalıyor.
Oğlunuzun sitenize bir katkısı oldu mu? Oluyor mu? Şu an kaç yaşında? Kitap okumayı seviyor mu?
Masallar Ege ile ikimizin ortak projesi diyebiliriz. Yola ona anlattığım masallardan çıktım ama sonrasında bana masal konuları bulan o oldu. Masalların Ege’de ayrı bir yeri oldu hep. Akışını değiştirebildiğimiz, onun da katkıda bulunabildiği, istediğimiz kadar uzatabildiğiniz, kitaplardan sonra uykuya geçişteki son durak masallarımız her şeyden önce bizim. Bu yüzden masal yazmayı dinlemek kadar çok seviyoruz. Ege şu an 9 yaşında ve 2 yaşından itibaren hep kitap okuyarak uyudu. Yani elinde tuttu, resimlerini tek tek inceledi, arkadan gelen sesimiz ile de kitabın içine girip hayaller kurdu. Ege kitapları çok sevdi. Hepsini defalarca okuttu. Şu anda da düzenli kitap okuması için ben de kitap okumaya özen gösteriyorum. Genelde kitap okumadan yatmıyor, haftada birkaç kez de birlikte herkes kendi kitabını okuyor, birlikte okumayı çok seviyor.



Sitedeki masallarınızın bir kısmını bir cd´de toplamak gibi bir projeniz var mı?
Sponsor bulsam ve masallarım bir proje kapsamında CD’de çocuklara sunulsa çok isterim. Bunun için bazı süt firmalarıyla iletişime de geçmiştim ama henüz bir sonuç alamadım. Uyku öncesi süt içildiği için sütün masallarla ilişkilendirilebileceğini düşünüyorum, sloganım bile hazır. “Süt içip büyüyorum, masal dinleyip uyuyorum.” 10. Sitede en çok dinlenen masalları görebiliyorsunuzdur, en beğenilenler hangileri oluyor? Masalı ilk paylaştığımda o masal öne çıkıyor ama sonrasında tüm masalara olan ilgi dengede diyebilirim.
Siteye kitap okumaları da ilave etmeyi düşündünüz mü hiç?
Şu an için böyle bir planım yok, başkalarına ait kitaplarda telif hakkı söz konusu olabilir. Ben sadece kendi masallarım olsun istiyorum, kitapları seslendiren başka siteler var eğer olmasaydı tüm çocuklar özellikle de görme engelliler için yapmak isterdim.


Gelecekle ilgili projeleriniz, hayalleriniz nelerdir?
En büyük hayalim masallarımla hayal kurdurtabilmek. Masalsız çocuk kalmasın, dünyayı masallar sarsın istiyorum. Masallar dışında bir de ana baba hikâyeleri diye bir projem var. Bu hikâyelerin tamamı hayal ürünü. Kafamda kalan kırıntılardan gün ışığına çıkanlarla bir anne modeli veya baba modeli yaratarak yazdım birçoğunu. Anne ve babaları kendi hikâyelerini yazmaya teşvik edebilirsem biz büyüklerinden de sıkıldıkları zaman okuyacakları daha çok hikâyeler olsun isterim. Her biri hepimizin hikâyesi aslında. Hedeflerimin arasında bu hikâyeleri geliştirmek var.