kahraman-kitabevi-internete-karsi-cocuk-kitaplari

Kahraman Kitabevi İnternete Karşı

Merhaba,

Uzun zamandır yazmak istediğim bir konu var aklımda, kendim de çokça kitap satın alan, tabiri caiz ise varını yoğunu kitaba yatıran biri olarak benim de ikilemde kaldığım ama kendimce bir çözüm bulduğum bir konu.

Çocuklarınıza kitap alırken nerelerden almayı tercih ediyorsunuz? Kitap evleri mi? Zincir mağazalar mı? Yoksa internetten kitap satışı yapan siteler mi?

Ne zaman İstanbul´daki çocuk kitapçıları ile ilgili bir post yayımlasam, altına mutlaka "keşke" bizim şehrimizde, mahallemizde de olsa diye serzenişler geliyor. Peki bir kitap evinin yaşayabilmesi nelere bağlı acaba? Neden daha fazla çocuk kitapçısı açılmıyor ( veya daha doğrusu açılamıyor! ) Neden mi? Çünkü aynen bakkalların kocaman süpermarketler karşısında direnemeyip bir bir kapanması gibi açılan kitap evlerinin de pek azı devlerin karşısında ayakta kalabiliyor. Onların ayakta kalabilmeleri için desteklenmeleri gerek.Kitap satmaları, kitabın yanında verdikleri extra faaliyetler varsa bunlardan yararlanılması gerek.

Ben de internetteki kitap fiyatları ile kitap evleri arasındaki farkın tabii ki net olarak farkındayım ama kitapçılarda çocuğunuz ile vakit geçirmek, kitaplara dokunmak, orada oturup okumak, beğendiğinizi satın almak, bunlar çocuğunuzun okuma kültürü kazanması açısından çok önemli. Eminim benim sitemden veya başka kitap önerisi yapan arkadaşlarımdan güvendiklerinizi gözünüz kapalı internetten sipariş ediyorsunuz, kimisini beğeniyor kimisini çok da sevmiyorsunuz. Hepimiz çocuklarımıza daha çok, daha iyi kitaplar okumak, olabildiğince çok kaliteli kitapla buluşturmak istiyoruz ama lütfen bunu sadece internet üzerinden alım yaparak yapmayalım.

Ben kendi çapımda şöyle bir yol buldum, ilk kez gördüğüm kitapları zaten okumadan almadığım için kitap evlerinden alıyorum, bir kitabın serisini alacaksam ( yani okumadan almamda bir sakınca yoksa) veya rastladığım kitap evlerinde bulamadığım kitaplar varsa işte o zaman internetten sipariş veriyorum. Böylece en azından tüketimimin bir kısmını kitap evlerinin ayakta kalmasına destek olmak için kullanabiliyorum.

Kitap fiyatları pahalı evet çünkü çok yüksek maliyetleri var, özellikle son dönemde yayın evleri ayakta kalabilmek için ( özellikle küçük olanlar) inanılmaz bir özveri gösteriyorlar.

Çocuklar bizim geleceğimiz ise çocuk edebiyatı, kitap evleri, yayın evleri yaşamak zorunda ve bunun için herkesin elini taşın altına koyması lazım, bir kitap bile olsa lütfen satın alın, çünkü emin olun harcadığınız paranın karşılığını kat be kat göreceksiniz çocuklarınızın geleceğinde..

İyi geceler !


KitapkurduAnne