kanada-ilk-okulu-ulusa-aciliyor-kitapkurduanne-cocuk-egitimi

Kanada İlk Okul'u Ulus'a Açılıyor

Merhaba !

Geçtiğimiz sene Masal için uygun bir okul arayışında iken “Okul Seçimi Kabusu” isimli bir yazı yazmıştım ve bu sancılı süreçte yaşadıklarımı aktarmıştım. Biz ebeveynler maalesef Türkiye’de okul seçerken çok ileriyi de düşünmek mecburiyetindeyiz, sistem bizi bu çocuk bu okulda kaçıncı sınıfa kadar okuyacak? Teog gibi her sene ismi değişen kaç sınava tabii tutulacak? Üniversite sınavına girecek mi? Yoksa yurt dışında okutma planımız mı var? Bir yarış atı mı olsun yoksa okul hayatının keyfini çıkarsın üniversite girişinde Allah kerim gibi pek çok denklem içerisindeyiz...



Kanada Ana Okulları´nın ismini ilk kez geçen sene duydum, biri Levent diğeri Çamlıca’da olmak üzere iki okul açtıklarından haberim oldu fakat ben Masal’a İlkokul’da devam edeceği bir okul arayışı içinde olduğumdan daha fazla detay araştırmadım. Geçtiğimiz hafta Kanada Okullarının daveti ile Eylül’de yeni eğitim yılında açılması planlanan Kanada İlk okulu’nun tanıtım toplantısına katıldım. İtiraf etmeliyim Naile Sultan Korusunda ilkokul olacak binayı ilk gördüğümde yanlış geldiğimi düşündüm çünkü etrafta okula benzer bir bina yoktu. Manzaranın güzelliği ile kendimden geçmişken doğru yerde olduğumu anlamam uzun sürmedi. Hala da söylüyorum bu kadar şehrin merkezinde, bu kadar yeşillikler içinde ve manzaralı bir okul ütopik gibi geliyor ama gerçek !

Kanada eğitim sisteminin dünyadaki en iyi birkaç eğitim sisteminden biri olduğunu biliyorum, İngilizce konuşulan ülkeler arasında ise en iyi sistem kabul ediliyor ama sonuçta her yeni başlangıç gibi insan tedirgin yaklaşıyor.

İşte bu yüzden anlatılanları can-ı gönülden dinledim ve sizlerle de paylaşıyorum ...


• Öncelikle Kanada Okuluna başlayan çocuk aynı anda Kanada’da da sisteme kaydediliyor. Dolayısı ile Kanada’da okuyan bir öğrenci gibi kaydı tutuluyor ve aldığı dersler denk olduğu için herhangi bir sınıfta direkt Kanada’ya geçiş yapabiliyor öğrenci. Okul’da okuyan öğrenciler çift diploma alıyor. Hem Kanada hükümetinden hem de Türkiye Milli Eğitim Bakanlığından.

• Kanada’daki eğitim sistemi yıl bazlı olarak Türkiye ile aynı. Lise öncesi eğitim Türkiye’deki gibi anaokulu dahil 13 yıl sürüyor. Eğitim dönemleri de Türkiye’deki gibi Eylül-Haziran ayları arasında seyrediyor. Her iki faktör de Türkiye’deki Kanada Okulu’ndan mezun olunması halinde Kanada ile denklik alınmasını kolaylaştıran etkenler, burada liseyi bitiren çocuk üniversite okumaya Kanada’ya gittiğinde herhangi bir sınava tabii tutulmuyor.

• Pek tabii ki en iddialı oldukları konulardan birisi İngilizce. Kanadalı öğretmenler İngilizce eğitim veriyorlar ve her sınıfa iki öğretmen oluyor. Öğretmenlerin hepsi Early Childhood yani Okul Öncesi sertifikalı eğitmenler.

• İkinci dil Fransızca ve İlkokul’da haftada 10 saat Fransızca eğitim alıyor çocuklar

• Çocukların doğa ile iç içe olmaları, oyun oynayarak öğrenmeleri hedefleniyor.




• En önem verdikleri konulardan biri de Sağlıklı Yaşam ve Organik Beslenme.

o Her okulda özel bir aşçı var ve mutfaklar bağımsız bir denetçi tarafından denetleniyor.

o Sağlıklı beslenme bilincini çocuklara aşılamak için çeşitli atölyeler düzenleniyor, şeker asla mutfaklarına girmiyor, şeker yerine pekmez veya bal kullanılıyor.

o Bunun dışında keten tohumu, chia tohumu gibi yararlı tohumlar da menülerde yer alıyor. Raf ömrü olan herhangi bir yiyecek ve içecek asla mutfaklarına girmiyor!

Bizim toplantımız için hazırlanan yiyecekler arasında yer alan pekmezli kekin tadı damağımda, yanarım yanarım tarifini almadığıma yanarım.





Kanada İlk Okulu’nun yer alacağı Ulus yerleşkesinde ayrıca anaokulu sınıfları da yer alacakmış, binanın içinde henüz değişiklikler yapılmadığı ve hazır hale gelmediği için sınıfların son halini göremedik, inşallah bittiğinde gezip sizinle de paylaşma şansım olur.


Akça Kodal

KitapkurduAnne