kemalin-londra-gunlugu-ve-bana-hatirlattiklari-----cocuk-kitaplari

Kemal'in Londra Günlüğü ve Bana Hatırlattıkları ...

Merhaba !


Ben bu hafta sevgili Özge Lokmanhekim´in yeni çıkan "Kemal´in Londra Günlüğü" isimli çocuk kitabının lansmanına Happy Nest´e gittim. Gitmeden önce henüz kitabı okumamış, Özge ile de daha evvel bir kez karşılaşmıştım.

İçeriye girdiğimde kendimi "Londra" da hissettim desem yeridir, çok uğraşılarak hazırlanıldığı çok belli idi... Zaten fotoğraflardan da anlayacaksınız...



Tüm bu ambiyans beni nereye mi götürdü? Çocukluğuma...

11 Yaşındayım, ilkokul beşinci sınıfı yeni bitirmişim ve tatil için hayatımda ilk kez yurt dışına çıkacak ve bir aylığına Londra´da yaşayan teyzemin yanında gideceğim.. Teyzem Londra´nın hemen doğusunda Ickenham denen bölgede yeşillikler içinde bir evde yaşıyordu. O seyahat hayatımda bir çok ilki yaşadığım, çok şaşırdığım, hayran olduğum ve sanırım büyüdüğüm bir zaman dilimidir. Etrafın yeşilliği, biraz yürüyerek gittiğimiz böğürtlen tarlası, tenis kortları, kırmızı iki katlı otobüsler, sokakların temizliği, ferahlığı, insanların medeniyeti, metrolar, ulaşımın kolaylığı...Beni etkileyen, ağzımı açık bırakan o kadar çok şey olmuştu ki !

Hyde Park, BigBen, Madam Tussauds müzesi, Covent Garden ve daha nicesi.. Resmen kendimden geçtiğimi, hayran kaldığımı hatırlıyorum. Beni en çok etkileyen şeylerden biri süpermarketler ve kırtasiyeler ( ki özellikle WHSmith) olmuştu. Hayatımda bu kadar çeşidi bir arada görmemiş ve çok etkilenmiştim. En yakın merkez olan Uxbridge´e otobüs ile ulaşılıyordu ve ben hamile olan ablam için o zamanlar Türkiye´de pek bulunmayan Mothercare marka elime verilen listedekileri alıp, eve tek başıma dönmeme izin verilmesinin gururu ile alışverişe teyzemle gidip, kendim dönmüştüm. Şimdi düşünüyorum da teyzem gerçekten nasıl da izin vermiş bana ?

Bu seyahatten sonra iş için bir çok kez Londra´ya gittim ama hep bir yerlere yetişme telaşı ve zaman kısıtlaması vardı, hiç birisi o "bir ay" gibi olmadı, London Eye´a bindiğimde çok heyecanlandığımı hatırlıyorum. Değişmeyen tek şey ise benim Covent Garden´a hayranlığım oldu...


İşte bunlar ortamın bana hissettirdikleri.. Kitabı elime alıp okuduğumda ise Özge´nin oğlu Kemal ile Londra seyahatlerinde yaşadıklarını Kemal´in ağzından okumak, sıkmadan ufak ufak bilgiler almak bende kitabı hemen Masal´a okumak için bir heyecan yarattı ! Çocuklar için yabancı şehirleri tanıtan detaylı kitaplar var, ama benim bildiğim kadarı ile 4-5 yaş grubu için böyle bir seri yok idi ( bakın ağzımdan hemen seri çıkıverdi !!! ) Bence bu yaş grubu için çok güzel bir seyahat günlüğü, Farklı şehirleri, farklı ülkeleri, onların belirgin özelliklerini öğrenmek, seyahatler planlamak, hayaller kurmak ve bir gün Kemal ve Özge gibi gerçekleştirebilmek için !

Kitabın çizimlerini Gökçen Eke yapmış, yayın evi ise Altın Kitaplar ! Unutmadan kitabın sonunda İngiltere´nin karakteristik özellikleri ile ilgili çıkartmalar da var !


Serinin bir sonraki kitabı "Brüksel" olacakmış, heyecanla bekliyor ve Özge´yi tebrik ediyorum !

KitapkurduAnne