masal-ile-ingilizce-maceramiz-cocuklar-ve-kitaplar

Masal ile İngilizce Maceramız

Merhaba,

İngilizce hikaye kitapları yayınladıkça bana çok fazla soru geliyor, Acaba Masal İngilizce biliyor mu? E bu yaşta nasıl biliyor ? Nasıl öğrettiniz? gibi..

Ben de tüm bu sorulara cevaben Masal ile İngilizce maceramızı anlatmaya karar verdim.

Benim için insanın anadili, anadiline hakim olması, kelime haznesi son derece önemli. Dolayısı ile bir çocuğun önce anadilini doğru kullanmayı öğrenmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. İşte bu sebeple ben Masal´a Türkçe konuşmaya başlamadan ve kelime haznesi gelişmeden başlamadım İngilizce öğretmeye. Bu bir tercih meselesidir tabii ki, çok daha erken yaşta hatta doğduğundan itibaren başlayanlar da var, benim seçimim bu şekilde oldu.

3,5 Yaş civarında Masal (yaşından pek de beklenmeyecek kadar) çok Türkçe kelime biliyordu ve ben de yavaş yavaş İngilizce ile tanıştırdım. Youtube´da "Super Simple Songs" adı altında İngilizce çocuk şarkıları var ilk olarak bunları dinledik sık sık. Amacım kulak dolgunluğu olmasıydı. Sonra yavaş yavaş kelime kartları ve kitaplar yardımı ile basit İngilizce kelimeler ile tanıştık ( Redhouse Kidz yayınlarının güzel İngilizce kelime kartları var burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz).

Hikaye okumaya ise ben bildiği hikayenin İngilizcesi ile başladım, O sıralar sevgili Sara Şahinkanat´ın Üç Kedi Bir Dilek Hikayesini çok seviyordu Masal ve ilk okuduğumuz İngilizce kitap "Three Cats, One Wish" oldu. Sanırım çocuklar hikayeyi bildikleri zaman farklı bir dilde dinlemek daha çok hoşlarına gidiyor. Bu şekilde İngilizcesi de olan Türkçe hikaye kitapları ile başlayabilirsiniz. Ben okurken 2-3 cümle İngilizce´sini okuyup, ardından Türkçe´ye çeviriyordum.

Ardından sadece İngilizce olan hikaye kitapları ile devam ettik, az yazılı bol resimli olanlardan seçmeye gayret ettim, okuduğumuz ilk İngilizce kitap Tracey Corderoy´un "The Little White Owl" hikayesiydi.Ardından ben bayağı havaya girip Türkçelerle birlikte İngilizce hikaye kitapları almaya başladım. Bir yandan Masal da okulda İngilizce derslerine başlamıştı. Fakat o dönem Masal İngilizce kitap okumak istemedi, ben de hiç ısrar etmeden kitapları ayrı bir yere koydum ve istediği zaman okuyabileceğimi söyledim. Sanırım 4,5 yaş civarında benim elimin altındaki kitaplardan görüp okumamı istemeye başladı. O zamandan beri de istediği an okuyoruz, her gece yatmadan üç kitap okuma rutinimiz var ve genelde iki Türkçe, bir İngilizce kitap oluyor. Bazen kendi talep ediyor Anne İngilizce kitap okur musun bana ? diye, bazen ben teklif ediyorum. Ama bizde her zaman teklif var ısrar yok !

Bazen sadece İngilizce okumamı ( genelde bildiği kitaplarda), bazen bir sayfayı İngilizce okuyup tercüme etmemi, bazense içimden İngilizce okuyup ona sadece Türkçe´sini söylememi istiyor. Masal´ın tercihlerine saygı duyuyorum ve ne şekilde istiyorsa o şekilde okuyoruz. Okulda daha yoğun İngilizce eğitimi almaya başladığından beri sanırım anlaması da arttığı için kendine daha çok güvenmeye başladı. Biraz daha fazla yazılı hikayelere geçiş yaptık.

Kitap dışında yararlandığım bir tablet uygulaması var "Fun English" içinde bir çok farklı oyun var ve oyunlar tamamen İngilizce öğretmeye yönelik, ben çok faydasını gördüm. Bunun dışında İngilizce kelime yapbozlarını yapmayı da seviyoruz. Bir de Galt´ın "Word Search Pad" isimli gizli İngilizce kelime bulma kitabı Masal´ın en sevdiklerinden. İncelemek isterseniz tıklayın !

Umarım bizim deneyimlerimiz sizin de işinize yarar :)

Sevgilerimle,

KitapkurduAnne