nitelikli-nicelik-cocuk-kitaplari

Nitelikli Nicelik

Merhaba !

Şimdi diyeceksiniz ki ne demek şimdi bu "Nitelikli Nicelik"... Son dönemde aslında sevindirici olması gereken bir şekilde çocuk edebiyatı alanında ülkemizde ciddi bir hareketlenme var. Basılan kitap sayısında çok ciddi bir artış var, hem yerli yazarların hem de çevirilerin, gün be gün "yeni" olarak raflarda yerini alan kitapların yüzümüzü güldürmesi lazım değil mi?

Çocuk edebiyatını yakından takip etmeye çalışan, yeni çıkan kitaplardan az çok haberdar olan birisi olarak söylemeliyim ki çocuk kitaplarının sayısındaki bu artış beni çok da mutlu etmiyor. Eskiden özellikle bazı yayın evlerinin bastığı kitaptaki özene, üzerinde durulmuşluğa çok güvenirken, son dönemde alıp okuduğum kitaplarda çok fazla hüsrana uğramaya başladım. Kimisinde doğru düzgün anlaşılır bir hikaye yok, kimisinde son derece özensiz bir çeviri var, kimisinde de içerik ve çizimler çok baştan savma.

KitapkurduAnne´de kitap tanıtmaya ilk başladığımda sevmediğim, hatta çocuklar için olumsuz bulduğum bazı kitapları da paylaşıyordum, sonradan bunun beni çok zorladığını gördüm ve beğenmediğim kitaplar hakkında konuşmamaya ve yazmamaya karar verdim. Fakat son dönemde o kadar "yazmış olmak için yazılan" veya "basılmış olsun, yayın evinin bastığı kitap sayısı artsın diye yazılan " kitaba rastlıyorum ki aradan güzelini, iyisini bulup tanıtmak bile zorlaşmaya başladı.

Bazı yayın evlerinin neden böyle bir "nicelik" kaygısına girdiğini anlayabilmiş değilim çünkü bunun uzun vadede yayın evinin imajına da zarar vereceğini düşünüyorum. Lütfen daha seçici olun, daha az kitap basın ama daha iyi, nitelikli, kaliteli kitaplar olsun... Editörleriniz daha çok vakit harcasın kitap üzerinde veya çizerlerimiz daha çok itina göstersin, özensin çizdiklerine sürekli bir termin kaygısı yaşamasın..

Bu konuda biraz daha çok aydınlanmak üzere bundan sonra yayıncılarla da söyleşiler yapıp blogda yer vermeye karar verdim, belki onların açısından bakarak bazı sorularımıza cevap bulabiliriz.

Bu arada yukarıda yazdığım "nicelik" kaygısına düşmeden "nitelik" odaklı yayınlarına devam eden yayın evlerini de tenzih ederim..

Peki sizce KitapkurduAnne Blog´da sevmediğim bazı kitaplara yer vermeli miyim ? Yoksa sadece beğendiğim kaliteli yayınlara odaklanmaya devam mı etmeliyim? Biraz vakit ayırıp bu yazının altına yorum yaparsanız çok sevinirim :)

Sevgilerimle,

Akça Kodal