Christine Nöstlinger´in yazdığı ve Huban Korman´ın resimlediği "Alev Saçlı Çocuk" Günışığı Kitaplığından çıkmış hafif fantastik bir hikaye.
Hikayenin ana kahramanı, gerçek hayata parmak basan, farklılığı ile dışlanan kırmızı saçlı ve kilolu bir kız çocuğu... Bu durumdan büyük üzüntü duyan Fridaya postacı yardım etmeye çalışıyor... Yavaş yavaş kitapta fantastik öğeler belirmeye, evden hiç çıkmayan teyzenin yanındaki kitabın gizemi çözülmeye, kedi konuşmaya başlıyor...
Bence son derece ilgi çekici ve sürükleyici bir 8 yaş üzeri hikayesi... Huban Korman´ın illüstrasyonları da bence kitabı daha da cazip hale getiriyor.
Christine Nöstlinger Kimdir? ( Bilgiler Günışığı Kitaplığı sitesinden alınmıştır)
Günümüzün tartışmasız en çok sevilen çocuk ve gençlik kitapları yazarlarından biri olan Christine Nöstlinger, 1936’da Viyana’da doğdu. Çocukluğu, iki yaşındayken Hitler ordusunun işgali altında kalan Avusturya’da bodrum sığınaklarında geçti. Polonya’ya kaçmak zorunda kalan babasının yokluğuyla ağırlaşan bu savaş yıllarında, bomba isabet eden evlerinin enkazından iki kez sağ olarak çıkarıldı. Dokuz yaşındayken, Kızıl Ordu Viyana’ya girdiğinde bodrum yaşamından kurtulan Nöstlinger, Viyana Uygulamalı Sanatlar Akademisi’nde öğrenim gördü. 1950’lerin sonunda evlenip iki kız çocuğu sahibi olduktan sonra “ev kadını” kimliğiyle yetinemeyeceğini anlayıp, iyi yaptığını düşündüğü kitap resimleme işine başladı. Ancak iki yıl üstünde çalıştıktan sonra yayıncıya göndermeyi göze aldığı ilk kitabı Alev Saçlı Çocuk (Die feuerrote Friederike) düşündüğünün tersine desenleri yerine yaratıcı öyküsüyle ilgi görünce, kitap resimlemeyi bırakıp yazmaya başladı. Kendisi, yazma konusunda “tembel” olduğunu ileri sürse de, Nöstlinger, son otuz yıl içinde yüzün üstünde kitabı ve sayısız makalesi yayımlanmış çok üretken bir yazar. Çocuklara ve gençlere yazmanın yanı sıra yetişkinlere de, özellikle Viyana lehçesinde şiirler ve öyküler kaleme alıyor. Çeşitli gazete ve dergilerle Avusturya Radyosu için de çalıştı. Günümüzde dünya çocuk edebiyatının klasikleri arasında sayılan Kim Takar Salatalık Kral’ı ile 1973’te Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü’nü kazanan yazar, pek çok ödülün yanı sıra 1984’te uluslararası Hans Christian Andersen Ödülü’nü ve 2003’te de yine uluslararası Astrid Lindgren Edebiyat Ödülü’nü aldı. Yabancı düşmanlığına karşı etkin bir sosyal örgütlenmeye de destek veren Nöstlinger, çocuk edebiyatına getirdiği eleştirel-sosyal tutumuyla “antiterbiyeci” bakış açısıyla ünlendi. Genellikle orta halli aile çocuklarının gündelik yaşamlarını ele aldığı kitaplarında, geleneksel aile yapısını ve okul kurumunu esprili bir üslupla eleştiriyor.