Bugün size "Disleksi" den bahsetmek istiyorum. Disleksi nörolojik temelli bir öğrenme güçlüğü ve yeterli zeka veya sosyokültürel fırsatlara rağmen okumayı öğrenme güçlüğü olarak kendini gösterebiliyor. Doğuştan gelse bile ancak kelime ve seslerin kullanılmaya başlamasıyla veya çocuk okula başlayıp sesleri, kelimeleri okumakta ve aklında tutmakta zorlandığında anlaşılabiliyor. Disleksi asla bir zeka geriliği değil, sadece tanımlanarak özel ilgi isteyen bir bozukluk.
Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Tom Cruise, Henry Ford, John Lennon, Winston Churcill... Bu ünlülerin hepsinde disleksi olduğunu biliyormuydunuz? Görülme oranı %8-%10 aralığında ve solaklarda daha yaygın olarak görülüyor.
Tübitak Yayınlarının "Bende Disleksi Var" isimli kitabı, bu bozukluğu yaşayan bir çocuğun karşılaştığı zorluklar ve teşhis konduktan sonra işlerin yoluna girerek ailenin, öğretmenin ve kendinin neler yaparak bu sorunun üstesinden geldiğini anlatıyor.
Öğretmenlerin ve ebeveynlerin gözlemleri ve öğrenme sıkıntısı çeken çocukları takip ederek disleksi ihtimali olup olmadığını test etmeleri çok önemli. Dislektik çocukların kısa süreli hafızaları zayıf, sesleri tanımakta güçlük çekiyorlar ve okurken farklı sesler kullanıp kelime atlayabiliyorlar.
Bu konuyla ilgili Aamir Khan´ın "Every Child is Special" isimli bir filmi var, ilgilenirseniz bilginiz olsun. Kitap 7 yaş üzeri çocuklar için uygun.
Jennifer Moore-Mallinos (Yazar)
Çocuklara yönelik sosyal hizmet uzmanı ve yazar Jennifer Moore-Mallinos uzun yıllar Kanada’da çocuk istismarı, çocuk gözetim ve koruması alanlarında çalışmış ve 2001 yılından itibaren çocuklara yönelik bilgilendirici ve psikolojik destek içerikli kitaplar yazmaya başlamıştır. Kitapları arasında Annem ve Babam Arkadaş Olduklarını Unutunca, Hatırlıyorum,Kayıp Çocuk Odası ve Sır Versem Saklar mısın? bulunur. Okulöncesi ve ilkokul öğretmenliği yapan yazar Chicago’da yaşamaktadır.