Mesela bir gün kapınız çalsa ve kargo şirketi size büyük bir kutu teslim etse...İçindeki konserve kutusundan bir çocuk çıksa ve yanına size artık onun annesi olduğunuza dair bir de mektup iliştirilmiş olsa ne yaparsanız? İşte bayan Bartolotti´nin başına gelen tam da bu, üstelik sürekli bir şeyler sipariş ettiği için acaba bu çocuğu bi ara ben sipariş etmişmiyimdir diye düşünecek kadar kafası karışık. Tek başına yaşayan, sıra dışı, hayatını halı dokuyarak kazanan ve epeyce dağınık bayan Borteletti bir anda evine gelen bu çok iyi eğitimli, çok kibar, çok saygılı ve kurallara uyan dolayısı ile kendi tarzının tam zıttı 7 yaşındaki bir çocukla Konrad ile ne yapacak?
Christine Nöstlinger´in daha evvel tanıttığım kitapları içinde sanırım bir numaraya oturdu bu hikaye. Çocukların bayılacakları detaylar, gizem ve merak uyandırıcı kurgusu ile 9 yaş üzerine çok tavsiye ederim. Günışığı Kitaplığından...
Christine Nöstlinger Kimdir? ( Bilgiler Günışığı Kitaplığı sitesinden alınmıştır)
Günümüzün tartışmasız en çok sevilen çocuk ve gençlik kitapları yazarlarından biri olan Christine Nöstlinger, 1936’da Viyana’da doğdu. Çocukluğu, iki yaşındayken Hitler ordusunun işgali altında kalan Avusturya’da bodrum sığınaklarında geçti. Polonya’ya kaçmak zorunda kalan babasının yokluğuyla ağırlaşan bu savaş yıllarında, bomba isabet eden evlerinin enkazından iki kez sağ olarak çıkarıldı. Dokuz yaşındayken, Kızıl Ordu Viyana’ya girdiğinde bodrum yaşamından kurtulan Nöstlinger, Viyana Uygulamalı Sanatlar Akademisi’nde öğrenim gördü. 1950’lerin sonunda evlenip iki kız çocuğu sahibi olduktan sonra “ev kadını” kimliğiyle yetinemeyeceğini anlayıp, iyi yaptığını düşündüğü kitap resimleme işine başladı. Ancak iki yıl üstünde çalıştıktan sonra yayıncıya göndermeyi göze aldığı ilk kitabı Alev Saçlı Çocuk (Die feuerrote Friederike) düşündüğünün tersine desenleri yerine yaratıcı öyküsüyle ilgi görünce, kitap resimlemeyi bırakıp yazmaya başladı. Kendisi, yazma konusunda “tembel” olduğunu ileri sürse de, Nöstlinger, son otuz yıl içinde yüzün üstünde kitabı ve sayısız makalesi yayımlanmış çok üretken bir yazar. Çocuklara ve gençlere yazmanın yanı sıra yetişkinlere de, özellikle Viyana lehçesinde şiirler ve öyküler kaleme alıyor. Çeşitli gazete ve dergilerle Avusturya Radyosu için de çalıştı. Günümüzde dünya çocuk edebiyatının klasikleri arasında sayılan Kim Takar Salatalık Kral’ı ile 1973’te Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü’nü kazanan yazar, pek çok ödülün yanı sıra 1984’te uluslararası Hans Christian Andersen Ödülü’nü ve 2003’te de yine uluslararası Astrid Lindgren Edebiyat Ödülü’nü aldı. Yabancı düşmanlığına karşı etkin bir sosyal örgütlenmeye de destek veren Nöstlinger, çocuk edebiyatına getirdiği eleştirel-sosyal tutumuyla “antiterbiyeci” bakış açısıyla ünlendi. Genellikle orta halli aile çocuklarının gündelik yaşamlarını ele aldığı kitaplarında, geleneksel aile yapısını ve okul kurumunu esprili bir üslupla eleştiriyor.