2015 Yılına çocuklar ve büyükler için bir "başyapıt" kabul edilen "Küçük Kara Balık" ile başlamak istedim. Kitabın pek çok yayınevinden basımı var, bizdeki KırmızıKedi Çocuktan İlknur Özdemir´ in çevirisi ile olan. Kitabın konusu ile ilgili uzun uzun yazmak istemiyorum, neden derseniz okumadıysanız önce sizin okumanız ve çocuğunuzun da ne zaman okumasının uygun olacağına sizin karar vermeniz için. Özgürlük, merak, eşitlik, adalet, hayal etme, öz güven, zincirleri kırma ve ötesi...
Kitapta "öldürmek" konusu geçtiği için ve Masalın ölüm ile ilgili ciddi kaygıları olduğu için zamanı geldiğinde okuyup seveceğini düşünüyorum ama 8 yaştan önce değil sanırım. Ama siz alın okuyun ve kütüphanenizin nadide bir parçası olacak bu kitabı kaçırmayın derim.
"Küçük kara balık, bu derenin ucunun nereye çıktığını gidip görmek istiyorum demiş. Başka yerlerde neler olup bittiğini gerçekten bilmek istiyorum...."
Samed Behrengi kimdir?
Samed Behrengi ( 24 Haziran, 1939; Tebriz, İran Şahlığı; ö. 31 Ağustos, 1967; Aras Nehri) Azeri asıllı İranlı öğretmen ve çocuk hikâyeleri ile halk masalları yazarı-derleyicisi.
İran genelinde seyahatler ile Fars ve Azeri halk kültürü üzerine incelemeler yaptı. Halkın dilinde dolaşan masalları, söylenceleri derledi, yorumladı, yeniden yazdı. Bunları derlemenin yanı sıra, çocuk öyküleri yazdı. Ne var ki kimilerince çocuk öyküleri olarak görülen bu yapıtlar kimilerince de İran ve diğer dünya halklarına, adalet, eşitlik, dogmayı sorgulama, direnebilme gibi öğütlerde bulunan metinlerdir. Zamanının Şah yönetimine karşı masal ve hikâyeler yazarak karşı koymaya çalışmış, başkaldırmıştır.Samed Behrengi öğretmen okulunda okumuştur. Öğrenimini tamamladıktan sonra köy okullarında öğretmenliğe başlamıştır. Kısa hayatı boyunca her zaman çocuklara hayatı anlatmaya çalışmış ve öğretmenlik görevinde kalmıştır.
Samed Behrengi (1967) 28 yaşındayken şüphe uyandıran bir biçimde Aras Nehri´nde ölmüştür. Yüzerken boğulduğu söylentisi yayılsa da buna kimse inanmadı, çünkü Behrengi, yazdığı masallarla, ülkesinin başına çöreklenmiş Şahlık düzenini açıkça eleştiriyor, her türlü baskı yönetimine karşı çıkıyordu. Bu yüzden suikasta uğradığı düşünülmektedir.Yapıtları onlarca dile çevrilmiştir.
Yapıtları :
Bir Vardı Bir Yoktu
Bir Şeftali Bin Şeftali
Küçük Kara Balık
Yıldız ve konuşan Bebek
Yıldız´ın Kargaları
Pancarcı Çocuk
Kel Güvercinci
Ulduz ve Kargalar
Bir Günlük Düş ve Gerçek
Köroğlu Geliyor
Püsküllü Deve
Sevgi Masalı
Bir Aşk Masalı
Ah Masalı
İnatçı kediler
Beyaz diş