"Şu büyükler çok ama çok tuhaf insanlar..."
Yazıldığı günden beri dünyanın en çok dile çevrilen ve en çok okunan eserlerinden biri olan Antoine de Saint-Exuperynin "Küçük Prens" kitabını çocuğunuzla tanıştırmak için çok beklemenize gerek kalmadı.Mandolin Yayınları, Küçük Prensi kısaltılmış haliyle daha küçük çocuklar için yayınladı. (Küçük dediysem 5 yaş üzeri gibi)
Küçük Prens, büyüklerin dünyasını küçük bir çocuğun gözünden anlatırken, çocukların dünyasını da büyüklere hatırlatır. Kısaltılmış bile olsa kitap 44 sayfa ve resimli, henüz Masal´a okumadım ama sabırsızlanıyorum. Tabii ki büyüdüklerinde esas hikayeyi okuyacaklar ama ben bu fikre bayıldım.
Küçük Prens ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istermisiniz? Aşağıdaki bilgiler vikipedia´dan alınmıştır.
Küçük Prens (Fransızca özgün adı: Le Petit Prince), Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupéry tarafından yazılan ve 1943´te yayımlanan hikâye.
Dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarından biridir.Eserde bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır. Sahra Çölü´ne düşen pilotun Küçük Prens´le karşılaşması ile başlayan kitap yirmi yedi bölümden oluşur. Özellikle Küçük Prens´in yurdundan ayrılıp altı ayrı gezegene yaptığı gezileri anlatan bölümlerde bazı tipik yetişkin yaşam biçimlerinin eleştirisi yapılır. Kralın gezegeni otorite tutkusunu, sanatçının gezegeni, kendini beğenmişliği ve sanatçının toplumla yitirmiş olduğu iletişimsizliği, sarhoşun gezegeni, umutsuzluk ve buna dayanan unutma isteğini, işadamının yaşadığı gezegen, amaçsız sahip olma tutkusunu, fenercinin gezegeni anlamsız ve sorgulamaksızın yerine getirilen görev duygusunu, coğrafyacının yaşadığı gezegen ise bilimi kimin için yaptığını unutan bilim adamını ve bilim anlayışını sembolize eder.[2] Son gezegen ise dünyadır ve dünya insanların kendi değerlerinden daha çok giysileriyle anlam ve değer kazandıkları, biçimin özden daha fazla önemli olduğunu yansıtan bir imge görünümündedir.
Yazar, New York´ta bir otel odasında kaleme aldığı hikâyenin çizimlerini de yapmıştır. Exupéry hem çizimleri hem de hikâyeleri bir çocuk kitabı gibi kurgulamış olsa da, bu kitap onun moderniteye ve II. Dünya Savaşı´nın etkilerinin sürmekte olduğu topluma eleştirisini ifade ettiği bir kitap olarak da değerlendirilir.
Yazarın ilhamını kendi başından geçen olaylardan aldığı düşünülür. Bir pilot olan Exupéry, 1935 yılında bir hız rekorunu denerken, Sahra Çölü’nün ortasına düşmüştü. Ayrıca karısı Consuelo’nun Küçük Prens gibi bitmek bilmeyen arzuları ve korunma arzusu olduğu, Küçük Prens’in gezegeni gibi volkanlarla dolu El Salvador’da yaşamıştı.
Hikâye ilk defa 6 Nisan 1943’te hem Fransızca hem İngilizce olarak yayımlandı. Günümüzde 210 ayrı dil ve lehçeye çevrildi.[4] Türkçe’de 15 farklı dilde çevirisi bulunur. Selim İleri, Azra Erhat, Nihal Yeğinobalı, Tomris Uyar ve Cemal Süreya eseri Türkçe’ye çevirenler arasındadır.
Yazar eseri, dostu Leon Werth’in çocukluğuna adamıştır.
Küçük Prens opera, tiyatro ve şarkılara ilham vermiş, 11 kez sinemaya uyarlanmıştır.
Küçük Prens ve Exupéry´nin resmi Fransa´da, 50 franklık banknotların üzerine basılmıştır. Banknotların üzerine gözle görülemeyecek küçüklükte yazılmış alıntılar işlenmişti.
Serpil Dertli