"Daima aklını kullan ve hep dikkatli ol insan yavrusu ! Aksi hâlde yaşam çekilmez olur"
Rudyard Kipling´in ünlü Orman Kitabı eserinde yer alan ve en beğenilen hikayelerinden biri "Orman Çocuğu Mogli". Ormanda daha bebekken kurtlar tarafından bulunan, kurt bir anne babanın büyüttüğü, bir ayı ve panterden orman hayatını, kendini savunmayı, hayvanlarla iletişim kurmayı, iyiliği ve aynı zamanda güveni öğrenen bir insan yavrusunun hikayesi Mogli... Dışarıdan çok yırtıcı, çok tehlikeli görünen hayvanların yufka yüreğini, büyütülme ve yetiştirilme şeklinin insanın hayata bakışını ne denli değiştirebildiğinin güzel bir örneği.
Bana biraz bitmemiş ve sonu havada kalmış gibi gelse de, (ki bence bunun sebebi son bölümde olayların fazlaca hızlıca gelişmesi ve bir beklenti içindeyken fazla bir şey olmadan mutlu sona bağlanması) özellikle hayvanları seven 8 yaş üzeri çocukların ilgiyle okuyacağını düşündüğüm bir klasik.
Kitabın çizgi filmi ve filmi de var, aşağıda ulaşabileceğiniz linkleri veriyorum, ben henüz izlemedim, ama izleyenler her ikisini de başarılı bulduklarını söylüyorlar..
Orman Çocuğu Mogli Çizgi Film Videosu
Kitabın orijinal adı : THE JUNGLE BOOK
Rudyard Kipling kimdir ?
Orman Kitabı, Ormanlar Çocuğu Mogli gibi eserlerin yazarı Rudyard Kipling, çocuklar için kaleme aldığı roman ve öyküleriyle tanınır. Rudyard Kipling, 30 Aralık 1865'de Hindistan’ın Bombay kentinde dünyaya geldi. Babası sanatla yakından ilgilenen John Lockwood, annesi Alice Macdonald’dır. Teyzelerinden ikisi ünlü ressamlar Sir Edward Burne ve Sir Edward Poynter ile evliydi. Mutsuz bir çocukluk geçiren Kipling’in eserlerinde, hayatının bu döneminin izleri vardır. Hindistan’ın iklim koşullarının, İngiliz bir çocuk için iyi olmadığını düşünen ailesi Kipling’i altı yaşındayken İngiltere’ye, bir ailenin yanına gönderdi. “Baa Baa Black Sheep (Mee Mee Kara Koyun)” bu dönem yaşadığı korkuları kaleme aldığı bir öyküdür. Kipling, bir süre sonra kaldığı ailenin yanından ayrılarak ailesi tarafından Kuzey Devon’daki bir yatılı okula gönderildi. United Services College isimli okulda yaşadığı baskı ve şiddet de Kipling üzerinde derin izler bıraktı
1882 yılında Hindistan’a geri dönen Rudyard Kipling, gazeteciliğe başladı ve tam yedi yıl bu mesleği sürdürdü. Bu dönem, Hindistan’da yaşayan üst sınıfa mensup İngilizlerin yaşamını, Hintlileri derinlemesine gözlemleme fırsatı buldu. Çalıştığı gazetede, şiirlerini, kısa anlatılarını yayımlamaya başladı. 1886 yılında “Departmental Ditties (Bölgesel Şarkılar)” isimli şiir kitabını, 1888 yılında ise “Tales From The Hills (Dağların Öyküleri)” isimli öykü kitabını yayımladı. 1887-1989 tarihlerinde yeni öykü kitapları basıldı. 1889 yılında İngiltere’ye döndüğünde artık tanınan bir yazardı. İngiltere’nin başkenti Londra’ya yerleşen Kipling, 1892'de ABD’li yazar Wolcott Balestier’in kız kardeşi Caroline ile evlendi. Çift, ABD’ye taşındı ve yaklaşık 4 yıl bu ülkede yaşadı. Kipling, ABD’ye uyum sağlayamayınca İngiltere’ye geri döndüler. Amerika’da yaşadığı dönem Kipling için uyumsuz ve mutsuz olsa da edebi kariyeri için verimli geçti. Yazarın ünlü orman çocuğu Mogli karakterini yarattığı Orman Kitabı (Jungle Books) bu dönemde yazıldı. İngilizce dilini kullanmaktaki ustalığı, Hindistan’daki hayatı yazılarında konu alması, romantizmle realizmi birleştirmeyi başarması ona 1907 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandırdı. Rudyard Kipling 18 Ocak 1936'da Londra’da bir beyin kanaması sonucu öldü.
Kipling’in önemli eserleri The Light that Failed (1891) (Sönen Işık) Kim (1901) Plain Tales from the Hills (1888) (Hindistan’dan Basit Hikâyeler) The Phantom Rickshaw (1888) The Jungle Book (1894) (Ormanlar Kitabı) The Second Jungle Book (1895) (Yeni Ormanlar Kitabı) Puck of Pook’s Hill (1906) (Eski Günlerden Hikâyeler) Something of Myself (1937) (Hatıralar)
Kipling’in eserlerinin sinema uyarlamaları
Rudyard Kipling’in 1894 tarihli Ormanlar Kitabı adlı eseri ilk kez 1942'de Zoltan Korda tarafından beyazperdeye taşındı. Film, dört dalda Oscar’a aday oldu.
Orman Kitabı’ndaki öykülerden biri olan Orman Çocuğu Mogli, Disney tarafından 1967 yılında animasyon olarak sinemaya uyarlandı.
Bu yıl ise Mogli’nin hikayesi bir kez daha beyazperdeye taşındı. 2016 yapımı “Orman Çocuğu” ailesini kaybeden bir erkek çocuğunun vahşi ormanın derinliklerinde bir ayı, bir siyah panter ve bir kurt sürüsü tarafından büyütülmesinin hikayesini anlatır. Filmin yönetmenliğini Jon Favreau yaparken, uyarlama senaryo ise Justin Marks’a ait.