Maalesef çocuklarımız için fazlaca endişelenmek zorunda bırakıldığımız, kimseye güvenemediğimiz ve hergün gazetelerde okuduğumuz haberlerle içimizin karardığı bir dönemde yaşıyoruz. Çocukları bilinçlendirmek, yabancılardan korumak, bir şifre belirlemek, çığlık at demek... Birçok şey okuyoruz ve daha da endişeleniyoruz.
Önereceğim kitap gözüne gözüne sokmadan, çocuğu korkutmadan ufak ufak bu eğitime başlamak için ideal bence. Redhouse Kidz Yayınları´ndan "Sır Versem Saklar mısın?" örneklerle iyi ve kötü sır arasındaki farkları anlatıyor. Mutluluk veren eğlenceli bir sır ile ( Masal burda benim doğumgünüm için babasıyla hediye almaya çıkıp bana dolaşmaya gittiklerini söylemesi örneğini verdi)
Üzülmeye ve korkuya sebep olan bir sırrın ( okulda bir çocuğun vurması gibi) farkını ve bu durumda mutlaka bir büyükle paylaşılması gerektiğini vurguluyor.
Ben bu tür kitaplara çok çekinerek yaklaşıyorum, çünkü bazı kelimeler ve konular özellikle yaşı henüz algılamak için erken olan çocuklara okunduğunda tahminimizden de fazla zarar verici olabilir bence. Bu kitap, bu açıdan son derece masum ve 5 yaş üzeri için uygun. (Masal´ın 5 yaş olmasına üç ay kaldı ve kitabı yeni okudum).
Jennifer Moore-Mallinos (Yazar)
Çocuklara yönelik sosyal hizmet uzmanı ve yazar Jennifer Moore-Mallinos uzun yıllar Kanada’da çocuk istismarı, çocuk gözetim ve koruması alanlarında çalışmış ve 2001 yılından itibaren çocuklara yönelik bilgilendirici ve psikolojik destek içerikli kitaplar yazmaya başlamıştır. Kitapları arasında Annem ve Babam Arkadaş Olduklarını Unutunca, Hatırlıyorum,Kayıp Çocuk Odası ve Sır Versem Saklar mısın? bulunur. Okulöncesi ve ilkokul öğretmenliği yapan yazar Chicago’da yaşamaktadır.